Категорія
Новини
Дата

ЄБРР інвестує до €3 млрд в Україну у 20222023 роках

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) у 2022 році інвестує в Україну понад €1 млрд, підтримуючи економіку через агресію Росії, заявила президентка банку Оділь Рено-Бассо за підсумками зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським у Києві.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • «Я сказала президенту, що наші зобовʼязання розраховані на довгострокову перспективу, і ми інвестуємо до €3 млрд у 2022–2023 роках для підтримки економіки, приватного сектору й термінової реконструкції життєво важливої інфраструктури», – написала вона.
  • Вона додала, що на зустрічі із Зеленським висловила «солідарність та захоплення мужністю і стійкістю українців».
  • Президент України Володимир Зеленський зазначив, що візит очільниці ЄБРР є важливим сигналом підтримки України, йдеться в повідомленні Офісу президента.
  • «Наша співпраця актуальна як ніколи, оскільки зараз через велику кількість руйнувань унаслідок ракетних ударів та атак дронів-камікадзе потрібно працювати над швидким відновленням нашої країни», – сказав він.
  • Зеленський також подякував за рішення ЄБРР припинити співпрацю з Російською Федерацією та Білоруссю.

Контекст

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) очікує, що економіка України скоротиться на 30% цього року, проте на 2023 рік він погіршив прогноз її зростання з 25% до 8%, ідеться у звіті банку.

У ЄБРР додають, що економіка України, яка зросла на 3,4% після пандемії COVID-19 у 2021 році, після російського вторгнення функціонувала в умовах війни. Тож, хоча бойові дії в останні місяці охопили територію, яка генерує лише близько 20% ВВП, «руйнація людського капіталу, інфраструктури та виробничих потужностей була величезною». Приблизно 15% довоєнного населення залишили країну на середину серпня, а ще 15% було переміщено всередині країни, зазначили у банку.

У березні ЄБРР заявив, що виділить Україні €2 млрд допомоги. Пріоритетно фінансуватиметься торгівля, ліквідність у надзвичайних ситуаціях, енергетична безпека та муніципальні послуги.

ЄБРР також буде готовий взяти участь у програмі реконструкції України, щоб відновити засоби існування та бізнес; відновити життєво важливу інфраструктуру; підтримати належне управління й надати доступ до послуг.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні