Категорія
Новини
Дата

ЄБРР інвестує до €3 млрд в Україну у 20222023 роках

1 хв читання

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) у 2022 році інвестує в Україну понад €1 млрд, підтримуючи економіку через агресію Росії, заявила президентка банку Оділь Рено-Бассо за підсумками зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським у Києві.

Ключові факти

  • «Я сказала президенту, що наші зобовʼязання розраховані на довгострокову перспективу, і ми інвестуємо до €3 млрд у 2022–2023 роках для підтримки економіки, приватного сектору й термінової реконструкції життєво важливої інфраструктури», – написала вона.
  • Вона додала, що на зустрічі із Зеленським висловила «солідарність та захоплення мужністю і стійкістю українців».
  • Президент України Володимир Зеленський зазначив, що візит очільниці ЄБРР є важливим сигналом підтримки України, йдеться в повідомленні Офісу президента.
  • «Наша співпраця актуальна як ніколи, оскільки зараз через велику кількість руйнувань унаслідок ракетних ударів та атак дронів-камікадзе потрібно працювати над швидким відновленням нашої країни», – сказав він.
  • Зеленський також подякував за рішення ЄБРР припинити співпрацю з Російською Федерацією та Білоруссю.

Контекст

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) очікує, що економіка України скоротиться на 30% цього року, проте на 2023 рік він погіршив прогноз її зростання з 25% до 8%, ідеться у звіті банку.

У ЄБРР додають, що економіка України, яка зросла на 3,4% після пандемії COVID-19 у 2021 році, після російського вторгнення функціонувала в умовах війни. Тож, хоча бойові дії в останні місяці охопили територію, яка генерує лише близько 20% ВВП, «руйнація людського капіталу, інфраструктури та виробничих потужностей була величезною». Приблизно 15% довоєнного населення залишили країну на середину серпня, а ще 15% було переміщено всередині країни, зазначили у банку.

У березні ЄБРР заявив, що виділить Україні €2 млрд допомоги. Пріоритетно фінансуватиметься торгівля, ліквідність у надзвичайних ситуаціях, енергетична безпека та муніципальні послуги.

ЄБРР також буде готовий взяти участь у програмі реконструкції України, щоб відновити засоби існування та бізнес; відновити життєво важливу інфраструктуру; підтримати належне управління й надати доступ до послуг.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні