ЄБРР погіршив економічний прогноз для України: зростання ВВП становитиме 1% /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

ЄБРР погіршив економічний прогноз для України: зростання ВВП становитиме 1%

Getty Images

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) погіршив прогноз зростання економіки України до 1% у 2023 році, йдеться у повідомленні установи. У вересні минулого року банк прогнозував зростання на 8%.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • ЄБРР прогнозує зростання ВВП України на 1% цього року, порівняно з 8%, про які повідомляли у вересні минулого року. 
  • Зазначається, що регіони Східної Європи та Кавказу зіткнулися з величезною невизначеністю у короткостроковій перспективі через продовження війни в Україні. 
  • «У 2023 році виходячи з того, що бойові дії в Україні залишаться обмежені нинішньою територією, яка до війни виробляла менше 20% ВВП, цілком імовірно, реальний обсяг виробництва стабілізується лише на рівні близько 70% від рівня 2021 року», – йдеться в новому прогнозі.
  • На економіку України, як і раніше, будуть впливати реалії воєнного часу. «Прогноз банку на 2024 рік – 3% зростання», – сказано у повідомленні.
  • «Якщо не відбудуться істотні стратегічні зміни на полі бою, зростання ВВП України у 2024 році, найімовірніше, буде млявим, але принаймні позитивним», – кажуть у ЄБРР.
  • Інфляція по всьому регіону також може залишатися вищою за цільові ставки, особливо в Україні та Молдові.

Контекст

У березні минулого року ЄБРР прознозував, що економіка України скоротиться на 20% за підсумками 2022 року. До російського вторгнення банк очікував зростання ВВП України на 3,5%. 

Згодом у травні ЄБРР погіршив прогноз падіння економіки України через війну до 30%. Тоді у банку казали, що у 2023 році відновлення української економіки буде на 25%. 

У вересні Європейський банк реконструкції та розвитку очікував, що економіка України скоротиться на 30% минулого року, а на 2023 рік він погіршив прогноз її зростання з 25% до 8%. ЄБРР інвестував в Україну €1,7 млрд у 2022 році і виконує свої зобов’язання інвестувати €3 млрд до кінця 2023 року. Про це йдеться у пресрелізі фінансової організації. Банк не скоротить обсяг інвестицій порівняно з минулим роком, сказав керуючий директор банку в країнах Східної Європи та Кавказу Маттео Патроне.

У 2023 році економіка України зросте лише на 0,3%, свідчить оновлений макропрогноз НБУ, опублікований 26 січня. Також Нацбанк зберіг облікову ставку на рівні 25% та анонсував, що триматиме її щонайменше до кінця першого кварталу 2024 року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні