ЄБРР погіршив економічний прогноз для України: зростання ВВП становитиме 1% /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

ЄБРР погіршив економічний прогноз для України: зростання ВВП становитиме 1%

1 хв читання

Getty Images

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) погіршив прогноз зростання економіки України до 1% у 2023 році, йдеться у повідомленні установи. У вересні минулого року банк прогнозував зростання на 8%.

Ключові факти

  • ЄБРР прогнозує зростання ВВП України на 1% цього року, порівняно з 8%, про які повідомляли у вересні минулого року. 
  • Зазначається, що регіони Східної Європи та Кавказу зіткнулися з величезною невизначеністю у короткостроковій перспективі через продовження війни в Україні. 
  • «У 2023 році виходячи з того, що бойові дії в Україні залишаться обмежені нинішньою територією, яка до війни виробляла менше 20% ВВП, цілком імовірно, реальний обсяг виробництва стабілізується лише на рівні близько 70% від рівня 2021 року», – йдеться в новому прогнозі.
  • На економіку України, як і раніше, будуть впливати реалії воєнного часу. «Прогноз банку на 2024 рік – 3% зростання», – сказано у повідомленні.
  • «Якщо не відбудуться істотні стратегічні зміни на полі бою, зростання ВВП України у 2024 році, найімовірніше, буде млявим, але принаймні позитивним», – кажуть у ЄБРР.
  • Інфляція по всьому регіону також може залишатися вищою за цільові ставки, особливо в Україні та Молдові.

Контекст

У березні минулого року ЄБРР прознозував, що економіка України скоротиться на 20% за підсумками 2022 року. До російського вторгнення банк очікував зростання ВВП України на 3,5%. 

Згодом у травні ЄБРР погіршив прогноз падіння економіки України через війну до 30%. Тоді у банку казали, що у 2023 році відновлення української економіки буде на 25%. 

У вересні Європейський банк реконструкції та розвитку очікував, що економіка України скоротиться на 30% минулого року, а на 2023 рік він погіршив прогноз її зростання з 25% до 8%. ЄБРР інвестував в Україну €1,7 млрд у 2022 році і виконує свої зобов’язання інвестувати €3 млрд до кінця 2023 року. Про це йдеться у пресрелізі фінансової організації. Банк не скоротить обсяг інвестицій порівняно з минулим роком, сказав керуючий директор банку в країнах Східної Європи та Кавказу Маттео Патроне.

У 2023 році економіка України зросте лише на 0,3%, свідчить оновлений макропрогноз НБУ, опублікований 26 січня. Також Нацбанк зберіг облікову ставку на рівні 25% та анонсував, що триматиме її щонайменше до кінця першого кварталу 2024 року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні