«Економічну діяльність було серйозно порушено навіть у регіонах, де не було бойових дій, через вузькі місця у постачанні, проблеми з логістикою, фінансові труднощі та брак робочої сили». /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

ЄБРР погіршив прогноз зростання економіки України на 2023 рік з 25% до 8%

«Економічну діяльність було серйозно порушено навіть у регіонах, де не було бойових дій, через вузькі місця у постачанні, проблеми з логістикою, фінансові труднощі та брак робочої сили». Фото Getty Images

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР), як і раніше, очікує, що економіка України скоротиться на 30% цього року, проте на 2023 рік він погіршив прогноз її зростання з 25% до 8%, ідеться у звіті банку.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • «Зниження прогнозу є ознакою того, наскільки невизначеність щодо майбутнього впливає на економічні перспективи України», – йдеться у документі.
  • У ЄБРР додають, що економіка України, яка зросла на 3,4% після пандемії COVID-19 у 2021 році, після російського вторгнення функціонувала в умовах війни. Тож, хоча бойові дії в останні місяці охопили територію, яка генерує лише близько 20% ВВП, «руйнація людського капіталу, інфраструктури та виробничих потужностей була величезною». Приблизно 15% довоєнного населення залишили країну на середину серпня, а ще 15% було переміщено всередині країни, зазначили у банку.
  • «Економічну діяльність було серйозно порушено навіть у регіонах, де не було бойових дій, через вузькі місця у постачанні, проблеми з логістикою, фінансові труднощі та брак робочої сили», – зауважили у ЄБРР.
  • Окрім цього, блокада портів Росією, що перешкоджає експорту сільськогосподарської продукції, та руйнування багатьох металургійних підприємств на сході країни знищили дві основні статті експорту країни, які приносили майже половину всіх довоєнних експортних доходів.
  • ВВП впав на 15,1% у річному обчисленні у першому кварталі і на 37,2% у другому кварталі. Інфляція зросла до 23,8% у серпні через перебої з постачанням та різкий дефіцит податків.
  • Нещодавнє відновлення експорту зерна з деяких портів і очікування достатнього зовнішнього фінансування можуть стати позитивними факторами для економічної активності в наступні місяці 2022 року, зазначено в звіті.

Контекст

У березні ЄБРР прознозував, що економіка України скоротиться на 20% за підсумками 2022 року. До російського вторгнення ЄБРР очікував зростання ВВП України на 3,5%. 

Згодом у травні ЄБРР погіршив прогноз падіння економіки України через війну до 30%. Тоді у банку казали, що у 2023 році відновлення української економіки буде на 25%. Проте реальні темпи зростання ВВП залежатимуть від того, наскільки затягнеться війна в Україні, умов мирної угоди, масштабів відбудови та кількості біженців, які повернуться додому, додають у банку. На кінець 2023 року ВВП України буде на 12,5% нижчим за довоєнний, вважали у ЄБРР.

Економіка України у 2023 році продемонструє скромне відновлення на рівні 4% за умови, що воєнна ситуація істотно не зміниться. Про це йдеться в макропрогнозі інвесткомпанії ICU. ВВП України знизиться на 32% 2022 року, після чого має відбутися скромне відновлення на 4% наступного. Аналітики зазначають, що тенденція економіки України в найближчому майбутньому буде майже L-подібною.

Інфляція сповільниться на початку 2023 року і за підсумками наступного знизиться до 24% із 30% цього року.

ВВП України у другому кварталі 2022 року скоротився на 37,2% у річному вимірі, повідомив Держстат. Темпи падіння ВВП уповільнюються, заявили в Мінекономіки, коментуючи дані Держстату. Падіння економіки у другому кварталі було меншим за попередні оцінки Мінекономіки (40,6%).

За підсумками 2022 року Мінекономіки розраховує на уповільнення падіння ВВП до 33,2%, зазначила міністерка Юлія Свириденко. 

Нацбанк за базовим сценарієм прогнозує скорочення ВВП України у 2022 році на 33,4% та зростання на 5,5% у 2023-му і 4,9% – у 2024 році.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні