Ексголові Фонду держмайна Сенниченку інкримінують відмивання 10 млрд грн. НАБУ оновило підозру /надано пресслужбою
Категорія
Новини
Дата

Ексголові Фонду держмайна Сенниченку інкримінують відмивання 10 млрд грн. НАБУ оновило підозру

надано пресслужбою

НАБУ і САП оновили підозри усім учасникам «злочинної організації» на чолі з колишнім головою Фонду державного майна України Дмитром Сенниченком, йдеться у повідомленні бюро. Тепер їх також підозрюють у відмиванні 10 млрд грн.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Учасники схеми тепер також підозрюються у легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом, на суму понад 10 млрд грн.
  • Йдеться про голову Фонду державного майна, який, за версією слідчих, був керівником «злочинної організації» та організатором схеми, Андрія Гмиріна, особу наближену до голови ФДМУ (співорганізатор), радника голови фонду і двох фізичних осіб – співучасників.
  • Оновили також підозри двом в.о. директора АТ «Одеський припортовий завод» – Миколі Синиці та Миколі Парсентьєву, в.о. керівника АТ «Об’єднана гірничо-хімічна компанія», двом власникам ТОВ – переможця аукціону на АТ «Одеський припортовий завод» – Олександру Горбуненку та Володимиру Колоту.

Контекст

Навесні Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомила, що в Україні працювало «злочинне угруповання» на чолі з колишнім головою Фонду держмайна Сенниченком, яке незаконно заволоділо більш як 500 млн грн коштів держпідприємств. 

НАБУ і САП заявляють, що встановили два епізоди діяльності злочинної організації.

Перший епізод – щодо корупції на ОПЗ (99,56% акцій належить державі). За даними слідства, на початку 2020 року голова ФДМУ домігся обрання «лояльних» членів наглядової ради ОПЗ, які згодом погодили призначення учасника злочинної організації директором заводу.

Другий епізод стосується ОГХК (100% належить державі в особі ФДМУ). НАБУ і САП заявляють, що встановили, що у жовтні 2020 року організатор домігся призначення «лояльного» в.о. директора АТ «ОГХК», який впродовж 2020–2021 років умисно уклав чотири контракти про продаж титановмісної сировини (ільменітового концентрату) із підконтрольною раднику голови ФДМУ чеською компанією за заниженими цінами. Це призвело до заподіяння державі збитків у більш як 118 млн грн, заявляють у САП.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні