НАБУ оголосило в розшук ексголову Фонду держмайна Сенниченка /надано пресслужбою
Категорія
Новини
Дата

НАБУ оголосило в розшук ексголову Фонду держмайна Сенниченка

надано пресслужбою

Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) і Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) оголосили в розшук сімох підозрюваних у справі про махінації з майном Фонду держмайна, включно з ексголовою Дмитром Сенниченком, повідомляє пресслужба бюро.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За даними слідчих, вказані особи входять до складу злочинної організації, яка причетна до заволодіння понад 500 млн грн коштів АТ «Одеський припортовий завод» та АТ «Об’єднана гірничо-хімічна компанія».
  • У НАБУ стверджують, що угруповання очолював ексголова Фонду державного майна, який тричі виступав викривачем корупції, подаючи відповідні заяви до НАБУ.
  • «Насправді ж він усував «конкурентів» на підприємствах зі сфери ФДМУ, аби заробляти могла лише підконтрольна злочинній організації компанія», – кажуть у Бюро.

Контекст

Нещодавно Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомила, що в Україні працювало «злочинне угруповання» на чолі з колишнім головою Фонду держмайна, яке незаконно заволоділо більш як 500 млн грн коштів держпідприємств. Дані прокуратури свідчать, що йдеться про Дмитра Сенниченка. 

22 березня детективи САП повідомили про підозру ексголові ФДМУ, який, за твердженням слідства, очолював злочинне угруповання, що протягом 2019–2021 років заволоділо більш як 500 млн грн коштів держпідприємств, зокрема АТ «Одеський припортовий завод» та одного з найбільших у світі виробників титанової сировини – АТ «Об’єднана гірничо-хімічна компанія».

Серед підозрюваних – голова ФДМУ (організатор); наближена до голови ФДМУ особа (співорганізатор); радник голови ФДМУ; два в.о. директора ОПЗ (у різні періоди); в.о. керівника ОГХК; двоє власників ТОВ – переможця аукціону на ОПЗ; дві фізичні особи – співучасники злочину.

Справа ОПЗ і ОГХК, яку оприлюднило НАБУ, наразі найбільша (2 млрд грн) за останні роки. Вона вже викликала хвилю дискусій у колі прогресивних держслужбовців. «…це найбільший шок останніх днів. І найбільш обговорювана тема у реформаторській бульбашці, – написав у facebook-пості директор Korn Ferry Ukraine Роман Бондар, який залучений у декілька трансформаційних проєктів у Кабміні. – Найбільша біда в тому, що Дмитро активно позиціонував себе як реформатор, піарив себе як викривач [корупційних схем]…». 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні