Категорія
Новини
Дата

Фонд держмайна знав про схеми в ОПЗ і ОГХК до оголошення підозри Сенниченку – Умєров

У Фонді державного майна України (ФДМУ) знали про проблеми в Одеському припортовому заводі (ОПЗ) та Об’єднаній гірничо-хімічній компанії (ОГХК) ще до оприлюднення звинувачень НАБУ та САП на адресу ексголови ФДМУ Дмитра Сенниченка. Про це в інтерв’ю Forbes розповів очільник Фонду держмайна Рустем Умєров.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За словами голови ФДМУ, його команда за останні шість місяців провела низку аудитів у держкомпаніях, серед яких – Одеський припортовий завод та Об’єднана гірничо-хімічна компанія.
  • За результатами аудиту ОГХК було звільнено в.о. керівника підприємства Владислава Іткіна. Щодо ОПЗ, то Фонд держмайна рекомендував переглянути чинний склад менеджменту заводу та спрямував до Кабміну проєкт відповідного рішення, сказав голова ФДМУ.
  • Умєров не став коментувати інформацію про начебто організацію колишнім очільником ФДМУ Сенниченком злочинної схеми на вищезгаданих підприємствах.
  • Він лише зазначив, що подібні звинувачення шкодять репутації фонду. «Нинішня команда дбає про репутацію фонду», – заявив він.

Контекст

22 березня ввечері НАБУ оприлюднило новину із супровідними матеріалами про викриття злочинної організації, яка у 2019–2021 роках отримала 2 млрд грн неправомірної вигоди від контролю над Одеським припортовим заводом. 

Керівником організації назвали колишнього голову Фонду держмайна. З часу подій, фото й листування, опублікованих НАБУ, зрозуміло, що йдеться про Дмитра Сенниченка, який очолював фонд у 2019–2021 роках. Сенниченко мав непогану репутацію: у 2006–2016 роках очолював українські представництва глобальних консалтингових агенцій, потім три роки працював в «Укрпошті», був членом наглядової ради Prozorro, віцепрезидентом комітету Американської торговельної палати. 

Під час керування Фондом держмайна Сенниченко тричі повідомляв НАБУ про спроби дати йому хабаря за «потрібне» рішення щодо Одеського припортового заводу. За даними слідства, таким чином Сенниченко прибирав конкурентів та створював собі імідж борця з корупцією. 

Інша важлива деталь цього розслідування – відсилки до неназваних високопосадовців у вищих ешелонах влади. 

Що наразі достеменно відомо про найгучнішу справу НАБУ з початку російського вторгнення – читайте тут.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні