Серед підозрюваних – колишній керівник Фонду держмайна Дмитро Сенниченко /надано пресслужбою
Категорія
Гроші
Дата

Справа Сенниченка на 2 млрд грн. Сухі факти, що дійсно встановило НАБУ, що каже один із підозрюваних та які наслідки може мати резонансне розслідування

Серед підозрюваних – колишній керівник Фонду держмайна Дмитро Сенниченко Фото надано пресслужбою

Найбільший хімзавод країни – Одеський припортовий завод – знову в центрі корупційного скандалу. НАБУ заявило про викриття багаторічної оборудки, яка дозволила вивести з держкомпанії 2 млрд грн. Серед підозрюваних – колишній керівник Фонду держмайна Дмитро Сенниченко. Що достеменно відомо наразі, версія одного з фігурантів та які можливі наслідки резонансної справи

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

22 березня ввечері НАБУ оприлюднило новину із супроводжуючими матеріалами про викриття злочинної організації, яка у 2019–2021 роках отримала 2 млрд грн неправомірної вигоди від контролю над Одеським припортовим заводом (ОПЗ). 

Керівником організації назвали колишнього голову Фонду держмайна. З часу подій, фото й переписки, опублікованих НАБУ, зрозуміло, що мова йде про Дмитра Сенниченка, який очолював Фонд у 2019–2021 роках. Сенниченко мав непогану репутацію: у 2006–2016 роках очолював українські представництва глобальних консалтингових агенцій, потім три роки працював в «Укрпошті», був членом наглядової ради Prozorro, віцепрезидентом комітету Американської торговельної палати. 

Під час керування Фондом Сенниченко три рази повідомляв НАБУ про спроби дати йому хабаря за «потрібне» рішення щодо Одеського припортового заводу. За даними слідства, таким чином Сенниченко прибирав конкурентів та створював собі імідж борця з корупцією. 

Інша важлива деталь цього розслідування – відсилки до неназваних високопосадовців у вищих ешелонах влади. 

Що наразі достеменно відомо про найгучнішу справу НАБУ з початку російського вторгнення? 

Версія слідства

Впродовж 2019–2021 років київська компанія «Агро Газ Трейдинг» (АГТ) була ексклюзивним партнером ОПЗ. Компанія постачала на завод газ в обмін на виготовлену продукцію – аміак і карбамід. АГТ продавала добрива на ринку, забираючи собі весь дохід. Завод отримував лише фіксовану плату за послуги з виготовлення продукції.

На фоні рекордно низьких цін на газ і високої вартості міндобрив «Агро Газ Трейдинг» могла отримувати надприбутки, за даними слідства. Компанія припинила поставки газу на завод лише у вересні 2021-го, пославшись на форсмажорні обставини – рекордне зростання цін на газ. 

У 2020-му «Агро Газ Трейдинг» заробила на співпраці з ОПЗ $44 млн прибутку, за розрахунками Консалтингової групи «А-95». У цьому ж році ОПЗ отримав 1,2 млрд чистого збитку за виручки 2,3 млрд грн

Офіційна звітність не підтверджує надприбутки «Агро Газ Трейдингу» у 2020-му: компанія отримала 164,5 млн грн прибутку за виручки 5,4 млрд грн

Спроби провести конкурс на іншого постачальника, за даними слідства, зривались керівництвом Фонду держмайна та лояльним до фонду керівництвом заводу.

В обмін на це керівництво фонду і причетні до схеми організатори отримували гроші, йдеться у матеріалах слідства.   

З листопада 2019-го по липень 2020-го, за даними слідства, тільки Сенниченко отримав незаконної винагороди на $1,3 млн. Загальна сума неправомірної вигоди ймовірної злочинної організації за весь час контролю над ОПЗ слідство оцінює у 2 млрд грн. «Остаточна сума збитків держпідприємству встановлюється, слідство триває», – йдеться у матеріалах НАБУ. 

Справа Сенниченка на 2 млрд грн. Сухі факти, що дійсно встановило НАБУ, що каже один із підозрюваних та які наслідки може мати резонансне розслідування /Фото 1

НАБУ оцінює неправомірну вигоду ймовірної злочинної організації за весь час контролю над ОПЗ у 2 млрд грн

У 2020-му було дві спроби провести конкурс з відбору нового постачальника для ОПЗ, проте обидві було зірвано. Це, за даними слідства, навмисно робило підконтрольне Сенниченку керівництво ОПЗ. Мета – продовжувати співпрацю з АГТ на невигідних для заводу умовах, вважає НАБУ.

Так, на одному з конкурсів у березні 2020-го перемогла компанія «Укрнафтобуріння» Ігоря Коломойського та Віталія Хомутинника. Вона запропонувала ОПЗ плату за послуги з виготовлення продукції – $77/т карбаміду. На другому місці була «Агро Газ Трейдинг» із пропозицією $67/т. 

Однак наглядова рада ОПЗ скасувала результати конкурсу, «пославшись на те, що пропозиція «Укрнафтобуріння» занадто приваблива та, у зв’язку з цим, на їх думку, необґрунтована та неприйнятна», – йдеться у релізі «Укрнафтобуріння» від 10 березня. На відео заступник Керівника Головного підрозділу детективів НАБУ Олександр Скомаров стверджує, що учасники схеми домовились з «Укрнафтобуріння» про скасування конкурсу. Співрозмовник в НАБУ каже, що бенефіціари «Укрнафтобуріння» могли отримувати частку прибутку від роботи «Агро Газ Трейдинг» з ОПЗ.

Після анулювання конкурсу завод отримав листа від компанії «Агро Газ Трейдинг» із пропозицією продовження співпраці з ціною $49,5/т карбаміду. Різниця у ціні між двома пропозиціями – близько $2 млн недоотриманих доходів ОПЗ на місяць, за розрахунками Миколи Щурікова, першого заступника директора заводу. 

Наступна спроба провести конкурс відбулася влітку 2020-го. На конкурс подалися пʼять компаній: швейцарський трейдер Maddox SA, американський трейдер добривами IBE Trade Corp, «Юг Газ», «Торговий дім «Сокар Україна» і «ОККО Контракт». 

Тендерний комітет не допустив до участі «Юг Газ», яка не внесла конкурсного забезпечення. Також в участі відмовили «Сокар» та ОККО, нібито через брак досвіду з реалізації добрив. Хоча обидві компанії на той момент вже давно працювали на ринку добрив. 24 липня суд Одеської області заблокував конкурс за позовом «Сокар», а «Агро Газ Трейдинг» продовжила постачати газ на ОПЗ. 

Другий епізод справи стосується Об’єднаної гірничо-хімічної компанії (ОГХК). За даними НАБУ, керівник держкомпанії на виконання вказівок «зверху» впродовж 2020–2021 років уклав чотири контракти про продаж титановмісної сировини із підконтрольною раднику голови ФДМУ чеською компанією за заниженими цінами. 

Цей товар потім перепродали за ринковими цінами. Це, за даними слідства, призвело до збитків державі на понад 118 млн грн. На той момент ОГХК очолював Артур Сомов. Як встановило слідство, продукцію ОГХК постачали підприємствам Росії та на територію тимчасово окупованого Криму.

На плівках, оприлюднених НАБУ, підозрювані згадують першого помічника президента Сергія Шефіра та колишнього голову Офісу президента Андрія Богдана. Проте, ймовірно, доказів їх причетності до можливої схеми у правоохоронців немає. Тому вони не фігурують як підозрювані.

Версії співрозмовників Forbes

Forbes поговорив з народними депутатами, співробітниками Офісу президента, учасниками ринку, колишнім керівництвом ОПЗ (більшість із них спілкувалися на умовах анонімності). 

За допомогою них вдалось ідентифікувати шістьох із дев’яти підозрюваних НАБУ: 

  • Дмитро Сенниченко, голова Фонду державного майна України у 2019–2021 роках;
  • Андрій Гмирін, наближена до голови ФДМУ особа (на плівках фігурує як керівник злочинної організації);  
  • Микола Синиця, в.о. директора ОПЗ у 2020-му; 
  • Микола Парсентьєв, в.о. директора ОПЗ у 2020–2021 роках;
  • Олександр Горбуненко та Володимир Колот, співвласники компанії «Агро Газ Трейдинг».  

Гмирін, за словами співрозмовників, був посередником між ФДМУ та «Агро Газ Трейдинг». Також він мав контакти з Офісом президента. В ОП Гмиріна привів заступник керівника Офісу Олег Татаров, кажуть Forbes два співрозмовники в Офісі президента та депутатському корпусі. «В Офісі Гмирін знайшов спільну мову із Сергієм Шефиром», – каже один зі співрозмовників. 

На аудіозапису розмови згадується призвище Шефір в контексті, щоб Гмирін (ймовірно) поговорив з ним, і Сенниченко залишили, коли уряд Олексія Гончарука йшов у відставку. «Ти можеш там поговорити, щоб Шефір … Я тоді за Діму розмовляв і розумію, що Діма тоді просто полетів, як фанера над Парижем. Ми тоді Діму тримали», – каже ймовірно Гмирін.

Шефір від ОП курував енергетику та хімічну галузь, розповідає Forbes співрозмовник з керівництва «Слуги народу». «Дивився, щоб воно хоч якось працювало, домовлявся з олігархами про правила гри й щоб ті не виводили всі гроші, – каже співрозмовник. – Про його участь у схемах нічого не чув».

Співвласник «Агро Газ Трейдинг» Олександр Горбуненко підтвердив Forbes, що знайомий з Гмиріним. «Так, ми знайомі, – каже він. – Але з керівництвом ОПЗ ми завжди комунікували напряму, без посередників, зокрема без вказаної вами людини».

Також Горбуненко заперечує інформацію НАБУ про хабарі. «Відкатів не було і бути не могло, оскільки наша співпраця із заводом розпочалася внаслідок перемоги АГТ у відкритій конкурентній процедурі відбору давальця влітку 2019-го», – каже він. 

За словами Горбуненка, він і його компанія відкриті до спілкування зі слідством. Проте наразі він перебуває за кордоном через особисті обставини.

Forbes також намагався поспілкуватися із Сенниченком. Він переглянув повідомлення у Telegram, але не відповів. 

Наслідки

Справа ОПЗ і ОГХК, яку оприлюднило НАБУ, наразі найбільша (2 млрд грн) за останні роки. Вона вже викликала хвилю дискусій у колі прогресивних держслужбовців. «…це найбільший шок останніх днів. І найбільш обговорювана тема у реформаторській бульбашці, – написав у facebook-пості директор Korn Ferry Ukraine Роман Бондар, який залучений у декілька трансформаційних проєктів у Кабміні. – Найбільша біда в тому, що Дмитро активно позиціонував себе як реформатор, піарив себе як викривач [корупційних схем]…». 

Крім репутаційного удару по іміджу «нових облич» і «людей з бізнесу» у владі, справа ОПЗ може мати більш резонансні наслідки. В опублікованому записі розмови двох учасників схеми один із них жаліється: «Ніколи такого не було за всю історію України, що влада повністю курувала, висмоктувала гроші нижче ватерлінії дотепер. І заводила ще кримінальні справи проти директора заводу. Це що за..?».  

Питання, у чиї кабінети дійдуть детективи НАБУ.  

У першій версії статті серед підозрюваних був вказаний Сергій Ігнатовський. Після публікації статті він звернувся до редакції та повідомив, що підозру не отримував. «Саме через цю історію з ОПЗ я звільнився з ФДМ», – каже він. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні