Категорія
Новини
Дата

Екснардепу повідомили про підозру у справі про понад 93 млн грн збитків ОПЗ. Ймовірно, ідеться про Грановського

Антикорупційні органи України повідомили про підозру колишньому народному депутатові в організації злочинної схеми, яка завдала шкоди Одеському припортовому заводу на суму 93,3 млн грн, повідомляє Спеціалізована антикорупційна прокуратура САП. За інформацією джерел «Інтерфакс-Україна», ідеться про Олександра Грановського.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • 21 жовтня організатору злочинної схеми повідомили про підозру: реалізація схеми під час продажу мінеральних добрив завдала збитків АТ «Одеський припортовий завод» (ОПЗ, 99,57% належать державі).
  • За інформацією прокуратури, було встановлено, що в березні-грудні 2015 року тодішній народний депутат спільно з довіреною особою організував схему, згідно з якою ОПЗ продавав мінеральні добрива заздалегідь визначеній компанії за цінами, нижчими від ринкових.
  • «Згідно з оформленими угодами приватна компанія нібито перепродувала продукцію підприємства іноземним компаніям із реального сектора економіки за ринковими цінами, хоча насправді постачання продукції здійснював безпосередньо ОПЗ», – зазначається в повідомленні. 
  • Унаслідок цього ОПЗ недоотримав прибутків на суму близько 93,3 млн грн. 
  • У повідомленні уточнюється, що дії екснардепа кваліфіковано за ознаками злочину, передбаченого ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 364 КК України.
  • Зазначається, що місцеперебування колишнього нардепа не встановлено.

Контекст

У березні 2020 року САП повідомила про підозру чотирьом учасникам злочинної схеми: заступнику директора та начальнику відділу припортового заводу, власнику компанії-нерезидента-учасниці корупційної схеми, а також довіреній особі народного депутата.

Довірену особу екснардепа та власника компанії-учасниці схеми оголосили в розшук.

На сьогодні слідство зібрало достатньо доказів, які свідчать про причетність до організації цієї злочинної схеми колишнього нардепа.

Одеський припортовий завод є найбільшим хімічним підприємством України та входить до переліку підприємств великої приватизації. Державі в особі ФДМ належить 99,5667% акцій ОПЗ. У вересні 2021 року завод зупиняли через проблеми з постачанням газу і нерентабельність, а на початку квітня законсервували через воєнний стан. Працівників відправили у безстрокову відпустку.

Новий голова Фонду держмайна Рустем Умєров ініціює відновлення великої приватизації. Інвесторам запропонують щонайменше три великі державні підприємства – Одеський припортовий завод, Об’єднану гірничо-хімічну компанію, Запорізький титано-магнієвий комбінат. Про це він розказав в інтерв’ю Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні