Категорія
Новини
Дата

Верховний суд заборонив Ostchem Фірташа вимагати понад $300 млн з Одеського припортового заводу. Це важливе рішення для прозорої приватизації підприємства

1 хв читання

Касаційний цивільний суд у складі Верховного Суду відмовив кіпрській компанії Ostchem Holding Limited бізнесмена Дмитра Фірташа стягнути понад $300 млн боргу з держпідприємства «Одеський припортовий завод» (ОПЗ). Таким чином, суд задовольнив апеляційне звернення заводу і Фонду держмайна України (ФДМУ).

Ключові факти

  • Це остаточне рішення, яке не підлягає оскарженню, а тому Ostchem не зможе домогтися примусового списання боргу з ОПЗ і претендувати на все підприємство, заявив голова ФДМ Дмитро Сенниченко агентству «Інтерфакс- Україна».
  • Сенниченко уточнив, що претензії Ostchem щодо основного боргу становили $193 млн, ще $57 млн пені, а також $67,7 млн нарахованих відсотків.
  • За його словами, подання Ostchem позовів в інших країнах теоретично можливе, однак на практиці безглузде, так як домагатися стягнення боргу за рішенням арбітражу можна в тих країнах, де розміщуються майно підприємства або його філії. Активи ж ОПЗ зосереджені в Україні.
  • Сенниченко зазначив, що це дуже важливе рішення для здійснення прозорої приватизації заводу, оскільки тепер будь-який потенційний покупець може бути впевнений: його право власності на ОПЗ не зможуть оскаржити кредитори.
  • Новий власник зможе налагодити роботу заводу і дійти до угоди з Group DF, до якої входить Ostchem.
  • Керівник із корпоративних комунікацій Group DF Олег Арестархов зазначив, що рішення суду викликає здивування, а юристи компанії очікують офіційного тексту рішення, перш ніж пропонувати відповідні заходи.

Контекст

Арбітражний інститут Торгової палати міста Стокгольм 25 липня 2016 року зобов’язав ОПЗ сплатити компанії Ostchem Holding Limited $193,26 млн основного боргу і $57,98 млн штрафів за газ, який Ostchem поставляла на завод у 2013 році. ОПЗ свій борг визнав і не оспорював.

У березні 2017 року постановою міського суду міста Южне рішення було легалізовано на території України. Цю постанову також визнав Апеляційний суд Одеської області, але вже в липні 2018 року Верховний Суд її скасував. Знову добитися позитивного для себе результату Ostchem зміг у Київському апеляційному суді 24 квітня 2019 року, який надав дозвіл на виконання арбітражного рішення Стокгольму.

ОПЗ заявив, що підприємство з середини 2018 року було зупинено, а виконання рішення Стокгольмського арбітражу призведе до банкрутства й загроз техногенної та екологічної катастрофи. Крім того, Національне антикорупційне бюро в 2016 році почало розслідування за фактом зловживання службовим становищем посадовими особами ОПЗ під час закупівель природного газу в 2012–2014 роках за завищеними цінами в Ostсhem. Компанія Фірташа з 2012 року була єдиним постачальником газу на завод, а інші компанії олігарха з березня 2013 року монопольними покупцями продукції заводу.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні