Категорія
Новини
Дата

Верховний суд заборонив Ostchem Фірташа вимагати понад $300 млн з Одеського припортового заводу. Це важливе рішення для прозорої приватизації підприємства

Касаційний цивільний суд у складі Верховного Суду відмовив кіпрській компанії Ostchem Holding Limited бізнесмена Дмитра Фірташа стягнути понад $300 млн боргу з держпідприємства «Одеський припортовий завод» (ОПЗ). Таким чином, суд задовольнив апеляційне звернення заводу і Фонду держмайна України (ФДМУ).

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Це остаточне рішення, яке не підлягає оскарженню, а тому Ostchem не зможе домогтися примусового списання боргу з ОПЗ і претендувати на все підприємство, заявив голова ФДМ Дмитро Сенниченко агентству «Інтерфакс- Україна».
  • Сенниченко уточнив, що претензії Ostchem щодо основного боргу становили $193 млн, ще $57 млн пені, а також $67,7 млн нарахованих відсотків.
  • За його словами, подання Ostchem позовів в інших країнах теоретично можливе, однак на практиці безглузде, так як домагатися стягнення боргу за рішенням арбітражу можна в тих країнах, де розміщуються майно підприємства або його філії. Активи ж ОПЗ зосереджені в Україні.
  • Сенниченко зазначив, що це дуже важливе рішення для здійснення прозорої приватизації заводу, оскільки тепер будь-який потенційний покупець може бути впевнений: його право власності на ОПЗ не зможуть оскаржити кредитори.
  • Новий власник зможе налагодити роботу заводу і дійти до угоди з Group DF, до якої входить Ostchem.
  • Керівник із корпоративних комунікацій Group DF Олег Арестархов зазначив, що рішення суду викликає здивування, а юристи компанії очікують офіційного тексту рішення, перш ніж пропонувати відповідні заходи.

Контекст

Арбітражний інститут Торгової палати міста Стокгольм 25 липня 2016 року зобов’язав ОПЗ сплатити компанії Ostchem Holding Limited $193,26 млн основного боргу і $57,98 млн штрафів за газ, який Ostchem поставляла на завод у 2013 році. ОПЗ свій борг визнав і не оспорював.

У березні 2017 року постановою міського суду міста Южне рішення було легалізовано на території України. Цю постанову також визнав Апеляційний суд Одеської області, але вже в липні 2018 року Верховний Суд її скасував. Знову добитися позитивного для себе результату Ostchem зміг у Київському апеляційному суді 24 квітня 2019 року, який надав дозвіл на виконання арбітражного рішення Стокгольму.

ОПЗ заявив, що підприємство з середини 2018 року було зупинено, а виконання рішення Стокгольмського арбітражу призведе до банкрутства й загроз техногенної та екологічної катастрофи. Крім того, Національне антикорупційне бюро в 2016 році почало розслідування за фактом зловживання службовим становищем посадовими особами ОПЗ під час закупівель природного газу в 2012–2014 роках за завищеними цінами в Ostсhem. Компанія Фірташа з 2012 року була єдиним постачальником газу на завод, а інші компанії олігарха з березня 2013 року монопольними покупцями продукції заводу.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні