Категорія
Новини
Дата

Експорт України у січні–липні зріс на 3%, імпорт – майже на 10%

1 хв читання

Протягом січня–липня 2024 року в Україну імпортували товарів на суму $39,1 млрд, що на 9,5% більше, ніж у аналогічний період минулого року, свідчать дані Державної митної служби. Експорт зріс на 3,2% – до $22,6 млрд, порівняно з обсягом за сім місяців 2023-го.

Економіка України пристосувалася до функціонування в умовах воєнного стану, що позначається на показниках зовнішньої торгівлі. Минулого місяця Україна експортувала рекордний обсяг напівфабрикатів із заліза за часи війни.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Ключові факти

  • Згідно з даними митниці, за сім місяців оподаткований імпорт сягнув $32,9 млрд, що становить 84% загальних обсягів імпортованих товарів.
  • Податкове навантаження на 1 кг оподаткованого імпорту в січні–липні 2024 року становило 0,5 $/кг, що на 8% більше, ніж за аналогічний період 2023-го.
  • Найбільше імпортували товарів до України: Китай – $7,7 млрд, Польща – $4 млрд і Німеччина – $3,1 млрд.
  • Експортували з України найбільше до Польщі – на $2,4 млрд, Іспанії – на $1,8 млрд, Китаю – на $1,8 млрд.
  • У загальних обсягах ввезених у січні–липні товарів 65% становили такі категорії товарів: машини, устаткування та транспорт ($13,4 млрд), продукція хімічної промисловості ($6,9 млрд) та паливно-енергетичні матеріали ($5,1 млрд).
  • До трійки найбільш експортованих з України товарів увійшли: продовольчі товари ($14,1 млрд), метали та вироби з них ($2,5 млрд) і мінеральні продукти ($2 млрд).
  • За сім місяців року при митному оформленні експорту товарів, на які встановлене вивізне мито, до бюджету сплачено 168,1 млн грн.
Експорт України у січні–липні зріс на 3%, імпорт – майже на 10% /Фото 1

Інфографіка: Державна митна служба

Контекст

Експорт за шість місяців цього року становив $19,5 млрд і є ідентичним показнику першого півріччя 2023 року. Водночас спроможність для фізичних обсягів експорту зросла на 35% і сягнула за півріччя 71 млн т. За січень–червень імпорт товарів зріс на 4,9%, до $31,9 млрд, порівняно з першим півріччям минулого року.

У липні Україна експортувала товарів на зовнішні ринки майже на $3 млрд, повідомляло раніше Мінекономіки. Зокрема, зафіксовано новий рекорд у металургійній галузі – 219 000 т напівфабрикатів із заліза експортувала Україна у липні, що є найкращим показником за часи війни. У липні фізичний обсяг експорту на 0,6% менший, ніж у червні, що пов’язано з сезонною перезмінкою в аграрних культурах, які експортуються. Загалом у липні, порівняно з попереднім місяцем, український експорт зріс на 9%.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд