Категорія
Новини
Дата

Енергетична криза в Європі знижує споживання добрив, у наступному сезоні воно може впасти на 7%

Енергетична криза, що обмежує виробництво добрив у Європі, може змусити фермерів усього світу використовувати ще менше поживних речовин, потрібних для вирощування харчових продуктів, пише Bloomberg.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Зростання цін на газ уже скоротило чверть потужностей із виробництва азотних добрив у Європі. Нині зростають побоювання, що криза погіршиться. Для Європи це може означати подальше зменшення виробництва та більшу залежність від імпорту аміаку, з якого виробляються азотні добрива.
  • Міжнародна асоціація виробників добрив попереджає, що, зіткнувшись із вищими цінами та обмеженим постачанням, фермери можуть скоротити глобальне використання добрив на 7% у наступному сезоні, що стане найгіршим показником із 2008 року. Це, відповідно, може призвести до зменшення врожаю на тлі кризи вартості життя й посилення голоду.
  • Найбільше скорочення використання добрив наступного сезону очікується у країнах Африки, де зниження може становити до 23%.
  • Після зниження в попередні місяці ціни на добрива знову почали зростати, оскільки газ подорожчав на тлі скорочення постачань з Росії та сильної спеки в Європі, яка спонукала попит.

Контекст

Європейські виробники добрив найбільше постраждали від збільшення цін на газ, сектор також зіткнувся із санкціями США та Європейського Союзу щодо продажу калію з Білорусі та заходами Китаю щодо обмеження постачання. 

Нині імпортувати аміак до Європи набагато дешевше, ніж виробляти його там. Експерти прогнозують, що ціни на аміак продовжать зростати.

Європі, яка виробляє близько 20 млн т аміаку на рік, потрібно імпортувати ще 200 000 т на місяць, щоб полегшити кризу, йдеться в матеріалі. На думку експертів, дещо поліпшити ситуацію можуть постачання з регіону Чорного моря найближчими місяцями.

У CF Industries Holdings кажуть, що обмежена пропозиція на ринку азоту означає нестачу продовольства, яка може виникнути згодом цього року та у 2023 році.

Лише в липні через кризу закрилося або скоротилося виробництво на 10 заводах із виробництва добрив у Європі.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні