Жозеп Боррель /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

ЄС домовиться про закупівлю боєприпасів для України найближчими днями – Боррель

Жозеп Боррель Фото Getty Images

Євросоюз протягом кількох днів завершить розробку плану закупівлі боєприпасів для України, повідомив верховний представник ЄС із зовнішньої політики Жозеп Боррель, пише Reuters. Нещодавно очільник МЗС України Дмитро Кулеба висловив розчарування суперечками у ЄС через це питання.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Так, деякі суперечності все ще є. Але я впевнений, що всі розуміють, що ми перебуваємо у надзвичайній ситуації. Я впевнений, що найближчими днями ми досягнемо (домовленості)», – сказав Боррель.
  • Минулого тижня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба висловив розчарування, що знакова угода, укладена минулого місяця для країн ЄС про спільну закупівлю артилерійських снарядів для Києва, досі не реалізована.
  • Очікувалося, що Кулеба викладе свою позицію безпосередньо перед міністрами закордонних справ ЄС на зустрічі у понеділок, 24 квітня, звернувшись до них по відеозвʼязку.
  • План спільних закупівель є частиною багатопланової угоди ЄС із постачання 1 млн артилерійських снарядів або ракет в Україну протягом 12 місяців та нарощування виробництва боєприпасів у Європі, схваленого міністрами закордонних справ минулого місяця.
  • Перший напрям плану передбачає виділення €1 млрд для відшкодування урядам ЄС видатків на відправку боєприпасів в Україну з наявних запасів.
  • Боррель наголосив, що цей трек уже запущено і він працює. Він сказав, що країни ЄС уже попросили компенсацію за боєприпаси на суму €600 млн.
  • Другий напрям, який коштує ще €1 млрд для фінансування спільних закупівель, ще не завершено. Представники ЄС заявили, що сподіваються підписати перші контракти зі збройовими фірмами наприкінці наступного місяця.

Контекст

8 березня міністр оборони України Олексій Резніков перед зустріччю з європейськими колегами у Швеції повідомив, що Україні терміново потрібні артилерійські боєприпаси у великій кількості і проєкту пропозиції ЄС щодо використання €1 млрд на закупівлю снарядів буде недостатньо. Він додав, що Україна також має потребу в системах ППО, бронетехніці та танках. «Нам потрібен 1 млн снарядів, і це коштуватиме приблизно €4 млрд, – сказав Резніков журналістам. – Нам потрібно більше».

20 березня представники країн ЄС погодили спільну ініціативу про постачання боєприпасів для України. Йдеться про закупівлю 1 млн снарядів для ЗСУ. Проєкт щодо спільної закупівлі боєприпасів підписали 18 країн, не підписали 10.

Країни ЄС погодилися купувати боєприпаси у фірм ЄС та Норвегії, яка має тісні економічні звʼязки з блоком. Але дипломати кажуть, що Франція, яка виступає за сильніший оборонний сектор ЄС і має значну власну військову промисловість, наполягає на тому, щоб виробництво здійснювалося виключно у блоці. Ця позиція засмутила інших членів ЄС, зокрема східні та балтійські країни, Німеччину та Нідерланди. Вони висловили скептицизм з приводу того, що європейська промисловість здатна швидко виробляти достатню кількість снарядів.

13 квітня Рада ЄС схвалила надання Україні €1 млрд на боєприпаси для ЗСУ. Рішення Ради дозволить ЄС відшкодовувати державам-членам боєприпаси, які були надані Україні, йдеться в повідомленні на сайті Ради ЄС. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні