Категорія
Новини
Дата

Рада ЄС схвалила надання Україні €1 млрд на боєприпаси для ЗСУ

Рада ЄС ухвалила рішення про виділення €1 млрд в рамках Європейського фонду миру (EPF) для підтримки Збройних сил України. Про це повідомив голова дипломатії ЄС Жозеп Боррель.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Рішення Ради дозволить ЄС відшкодовувати державам-членам боєприпаси, які були надані Україні, йдеться в повідомленні на сайті Ради ЄС. 
  • Це рішення імплементує першу частину угоди Ради від 20 березня про прискорення поставок і спільних закупівель артилерійських боєприпасів для української армії.
  • «Немає кращої демонстрації єдиної рішучості та рішучості ЄС продовжувати підтримувати законне право України на самооборону від жорстокого російського агресора», – заявив Боррель.
  • Прийняте рішення збільшує загальний внесок ЄС для України в рамках EPF до €4,6 млрд.

Контекст

Щодня Росія випускає по території України десятки тисяч артилерійських снарядів – стільки, скільки європейські заводи виробляють за місяць. Україна ж вистрілює близько чверті цього обсягу. Виробники оборонної продукції намагаються наростити виробництво для поповнення національних запасів, а також підтримання постачань до України. 

8 березня міністр оборони України Олексій Резніков перед зустріччю з європейськими колегами у Швеції повідомив, що Україні терміново потрібні артилерійські боєприпаси у великій кількості і проєкта пропозиції ЄС щодо використання €1 млрд на закупівлю снарядів буде недостатньо. Він додав, що Україна також має потребу в системах ППО, бронетехніці та танках. «Нам потрібен 1 млн снарядів, і це коштуватиме приблизно €4 млрд, – сказав Резніков журналістам. – Нам потрібно більше».

20 березня представники країн ЄС погодили спільну ініціативу про постачання боєприпасів для України. Йдеться про закупівлю мільйона снарядів для ЗСУ. Проєкт щодо спільної закупівлі боєприпасів підписали 18 країн, не підписали 10.

Перед зустріччю з послами глава дипломатії Боррель запропонував план щодо постачання снарядів Україні на €2 млрд: постачання наявних запасів, закупівля боєприпасів калібру 155 мм та переведення промисловості в режим воєнного стану.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні