Категорія
Новини
Дата

Мільйон снарядів для ЗСУ. В Брюсселі погодили спільне постачання боєприпасів Україні (доповнено)

Представники країн ЄС погодили спільну ініціативу про постачання боєприпасів для України. Про це повідомила у «Твіттер» премʼєр-міністр Естонії Кая Каллас. Ідеться про закупівлю мільйона снарядів для Збройних сил України. Проєкт щодо спільної закупівлі боєприпасів підписали 18 країн, не підписали 10.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • «Рада, що міністри закордонних справ та оборони країн ЄС сьогодні погодили ініціативу. Це допоможе наростити виробництво європейського оборонно-промислового комплексу та підвищити нашу безпеку», – написала Каллас. 
  • Деталей домовленностей поки немає.
  • Раніше сьогодні джерела AFP повідомили, що ЄС схвалив виділення €2 млрд на закупівлю і доставку артилерійських боєприпасів в Україну. За словами дипломатів, на зустрічі в Брюсселі представники країн ЄС погодили комплексну ініціативу, спрямовану на забезпечення України снарядами наступного року і поповнення власних запасів.
  • Перед зустріччю глава дипломатії Жозеп Боррель запропонував план щодо постачання снарядів Україні на €2 млрд: постачання наявних запасів, закупівля боєприпасів калібру 155 мм та переведення промисловості в режим воєнного стану.
  • Доповнено. Проєкт щодо спільної закупівлі мільйона боєприпасів для допомоги Україні підписали 18 країн, не підписали 10, ідеться в заяві Європейського оборонного фонду від 20 березня.
  • Підписали: Австрія, Бельгія, Хорватія, Кіпр, Чехія, Естонія, Фінляндія, Франція, Німеччина, Греція, Люксембург, Мальта, Нідерланди, Португалія, Румунія, Словаччина, Швеція та Норвегія
  • Не підписали: Угорщина (категорично проти), Болгарія, Іспанія, Польща, Словенія, Литва, Латвія, Італія, Данія та Ірландія планують приєднатися до ініціативи з часом після виконання національних процедур.
  • У повідомленні зазначається, що спільні закупівлі є найкращим варіантом завдяки економії на масштабі, вони дозволяють державам-членам закуповувати боєприпаси відповідно до їхніх національних потреб і підтримують Україну. Ця домовленість є гнучкою та інклюзивною за своєю природою, що дозволяє всім іншим державам-членам приєднатися до ініціативи на більш пізньому етапі.

Контекст

Щодня Росія випускає по території України понад 20 000 артилерійських снарядів – стільки, скільки європейські заводи виробляють за місяць. Україна ж вистрілює близько чверті цього обсягу. Виробники оборонної продукції намагаються наростити виробництво для поповнення національних запасів, а також підтримання постачань до України. 

8 березня міністр оборони України Олексій Резніков перед зустріччю з європейськими колегами у Швеції повідомив, що Україні терміново потрібні артилерійські боєприпаси у великій кількості, і проєкта пропозиції ЄС щодо використання €1 млрд на закупівлю снарядів буде недостатньо, пише Bloomberg. Він додав, що Україна також має потребу в системах ППО, бронетехніці та танках. «Нам потрібен 1 млн снарядів, і це коштуватиме приблизно €4 млрд, – сказав Резніков журналістам. – Нам потрібно більше».

Посли ЄС погодили додаткові €2 млрд до Європейського фонду миру, щоб засвідчити «незмінну прихильність ЄС військовій підтримці України та інших партнерів», повідомляє представництво Швеції в ЄС.

Європейська комісія, виконавчий орган ЄС, розповсюдила трикомпонентний план, в якому пропонується негайно передати Україні боєприпаси, зокрема 155-мм артилерійські снаряди, з існуючих запасів або бути в очікуванні замовлень. ЄК також закликала обʼєднати замовлення для європейської промисловості та пообіцяла запропонувати заходи щодо скорочення бюрократичної тяганини, що заважає галузі нарощувати обсяги виробництва.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні