Категорія
Новини
Дата

ЄС інвестує рекордні €7 млрд у транспортну інфраструктуру, відібрані й українські проєкти

1 хв читання

Єврокомісія відібрала 134 транспортні проєкти для отримання понад €7 млрд грантів ЄС із інструменту Connecting Europe Facility (CEF) для стратегічних інвестицій в інфраструктуру, повідомляє пресслужба інституції. Серед схвалених проєктів – чотири українські.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти

  • Близько 83% загального фінансування буде спрямовано на підтримку проєктів, які забезпечують досягнення кліматичних цілей ЄС, покращення та модернізацію мережі залізниць, внутрішніх водних шляхів і морських маршрутів ЄС вздовж транс’європейської транспортної мережі (TEN-T). 
  • Також кілька проєктів дадуть змогу збільшити пропускну спроможність уздовж шляхів солідарності ЄС-Україна, створених для полегшення імпорту та експорту між Україною та блоком.

Мінінфраструктури заявило, що в межах програми CEF було погоджено чотири проєкти з розвитку транспортної інфраструктури, подані українською стороною: 

  • Інтеграція залізничної системи України в транспортну систему ЄС. Проєкт передбачає вдосконалення залізничної мережі та розвиток колії 1435 мм для забезпечення технологічної сумісності та підвищення пропускної спроможності залізничної інфраструктури.
  • Організація транспортних потоків з метою підвищення пропускної спроможності інфраструктури з перетину кордону на спільній дорозі Румунія-Молдова-Україна ПП «Галац»/«Джурджулешти»/«Рені». Реалізація проєкту дасть змогу забезпечити безперервність руху між вказаними пунктами пропуску.
  • Проєкт зі створення річкової інформаційної служби на українській частині р. Дунай, зокрема її інтеграція до порталу EuRIS та CEERIS проєкту RIS COMEX, а також забезпечення належного рівня безпеки судноплавства та надання гармонізованих інформаційних послуг суднам на внутрішніх водних шляхах.
  • Інтегрована модернізація європейської мережі CNS, відновлення аеронавігаційної галузі України та подальша модернізація інфраструктури зв’язку, навігації, спостереження та аеронавігаційної інформації.

За словами заступника міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергія Деркача, особливістю програми CEF є співфінансування для реалізації проєктів у розмірі 50%. Грант з боку Євросоюзу становитиме орієнтовно €53 млн, таку ж суму має також забезпечити українська сторона за рахунок доступних джерел фінансування.

Контекст

20 червня Європейський Союз та Україна погодили продовження угоди, відомої як транспортний безвіз, на рік із можливістю автоматичної пролонгації до кінця 2025 року. Вперше підписана в червні 2022-го угода скасовує необхідність отримання українськими перевізниками дозволів для в’їзду до країн ЄС. Це врятувало експорт української продукції на початку вторгнення РФ і тотальної блокади морських портів. Раніше кожна країна ЄС обмежувала українських перевізників квотами. Детальніше про те, на які ще компроміси довелося піти, щоб угода була пролонгована – у матеріалі Forbes Ukraine.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд