Категорія
Новини
Дата

Україна та Норвегія погодили продовження «транспортного безвізу»

1 хв читання

Міністерство інфраструктури України та Міністерство транспорту Норвегії погодили можливість продовження виконання двосторонніх та транзитних перевезень між країнами без дозволів до 30 вересня 2024 року, повідомляє пресслужба українського відомства.

З початку дії «транспортного безвізу» з ЄС експорт автомобільним транспортом до блоку збільшився приблизно на дві третини за обсягами вантажів і на третину – за вартістю. 

Команда Forbes відібрала 250 найбільш перспективних компаній. Хто потрапив у перелік NEXT 250? Дізнавайтесь у новому випуску Forbes Ukraine! Купуйте журнал вже зараз!

Ключові факти

  • У серпні відбудеться засідання профільної комісії, за результатами якого очікується подальше продовження «транспортного безвізу» з Норвегією.
  • Заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач зазначив, що Україна домовилась з Норвегією про продовження попередньої кгоди, і розраховує що незабаром термін «транспортного безвізу» буде пролонгований. 
  • За його словами, лібералізація перевезень допоможе Україні не лише збільшувати обсяги вантажоперевезень, а й інтегруватись у європейську та світову транспортну систему. 
  • Лібералізація вантажних перевезень можлива для транспортних засобів стандарту екологічності Євро-5 та вище. Під час виконання перевезень на борту вантажівки водії повинні мати сертифікат, що підтверджує екологічний клас вантажівки.

Контекст

Уперше про «транспортний безвіз» Україна домовилась із Норвегією у серпні минулого року, терміном до 30 червня 2024 року.

Наразі українським перевізникам доступний «транспортний безвіз» з 37 державами, включно із країнами Євросоюзу. За останній рік, окрім Норвегії, Україні вдалось домовитись про лібералізацію вантажних перевезень ще з Північною Македонією, Туреччиною, Молдовою, Грузією та Чорногорією.

20 червня Європейський Союз та Україна погодили продовження угоди, відомої як «транспортний безвіз» на рік з можливістю автоматичної пролонгації до кінця 2025 року. Вперше підписана в червні 2022-го угода скасовує необхідність отримання українськими перевізниками дозволів для в’їзду до країн ЄС. Це врятувало експорт української продукції на початку вторгнення РФ і тотальної блокади морських портів. Раніше кожна країна ЄС обмежувала українських перевізників квотами. Детальніше про те, на які ще компроміси довелося піти, щоб угода була пролонгована – у матеріалі Forbes Ukraine.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні