Категорія
Новини
Дата

Україна та ЄС оновили та продовжили «транспортний безвіз»

1 хв читання

Україна та Європейський Союз продовжили угоду про лібералізацію вантажних перевезень. Відповідний документ 20 червня у Брюсселі підписали заступник голови Мінвідновлення Сергій Деркач та Комісар ЄС з питань транспорту Адіна Велян, повідомила пресслужба міністерства.

Угода дає можливість виконувати двосторонні та транзитні вантажні перевезення без необхідності отримання дозволів.

Команда Forbes відібрала 250 найбільш перспективних компаній. Хто потрапив у перелік NEXT 250? Дізнавайтесь у новому випуску Forbes Ukraine! Купуйте журнал вже зараз!

Деталі

  • Оновлений документ передбачає низку зобов’язань як для українських, так і європейських перевізників. 
  • Зокрема, всі водії повинні будуть мати документи, що підтверджують наявність ліцензії на перевезення. Окрім цього, всі вантажівки, що виконують перевезення відповідно до умов Угоди повинні бути спеціально промарковані.
  • Угода продовжена та діятиме щонайменше рік з можливістю автоматичного пролонгування до кінця 2025 року. 
  • Одне із нововведень – наявність підтверджувальних документів для вантажівок, що виїжджають з України порожніми за товаром в країни ЄС. 
  • Також оновлена угода передбачає створення спеціальної робочої групи для аналізу впливу «безвізу» на ринок. Вона включатиме представників України та ЄС.

Контекст

Угода про «транспортний безвіз» була підписана 29 червня 2022 року. Вона дозволила уникнути гальмування експорту української продукції через автомобільні пункти пропуску.

Угода також спрощує процедуру визнання водійських документів. Україна та ЄС звільнили власників посвідчень водіїв, виданих однією зі сторін, від вимоги мати міжнародне посвідчення водія. 

Від початку дії «транспортного безвізу» український експорт автомобільним транспортом до ЄС значно збільшився: приблизно на дві третини за обсягами перевезених вантажів і приблизно на третину за вартістю, свідчать дані Єврокомісії. В абсолютному вираженні понад 300 000 т товарів було додатково експортовано до ЄС щомісяця.

Водночас український імпорт з ЄС збільшився аналогічним чином, а саме приблизно на 300 000 т на місяць. Однак український імпорт за вартістю зріс майже втричі швидше, ніж український експорт. Відтак Україна імпортує автотранспортом з ЄС товарів на понад €700 млн на місяць, а експортує – лише на €250 млн.

У березні 2023 року дію угоди про лібералізацію вантажних автоперевезень між Україною та ЄС було продовжено до 30 червня 2024 року.

Однією із головних вимог польських перевізників, які разом з аграріями блокували західний кордон України, було скасування «транспортного безвізу» для України. 

У березні цього року Єврокомісія запропонувала внести зміни до угод про «транспортний безвіз» з Україною та Молдовою для продовження їх дії. Ці зміни, зокрема, передбачають, що деякі країни ЄС зможуть зупиняти дію угод.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні