Категорія
Новини
Дата

ЄС планує розпочати переговори про членство України до кінця червня. З липня в блоці головуватиме Угорщина

1 хв читання

Європейський Союз має намір наприкінці червня розпочати переговори з Україною про вступ до блоку, зокрема, до того, як Угорщина почне головувати у Раді ЄС, пише Bloomberg.

Угорщина є головною перешкодою для наступного кроку в процесі вступу. До цього часу питання, підняті угорським урядом, ускладнили схвалення проєкту переговорної рамки, яка б дозволила блоку розпочати переговори.

⚡️Даруємо 40% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Ціна зі знижкою — 1079 грн/рік. Діє з промокодом JUNE до 30.06 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Майже всі 27 держав-членів підтримали початок переговорів приблизно під час засідання Ради із загальних питань, яке проходитиме у Люксембурзі 25 червня.
  • Ще в березні Європейська комісія запропонувала переговорну структуру для встановлення керівних принципів та принципів переговорів щодо вступу.
  • Бельгія, яка за чергою головує в ЄС до кінця червня, наполягала на початку переговорів протягом свого терміну повноважень. Угорщина, яка головуватиме з 1 липня, затягує процес приєднання Києва та блокує ключову фінансову та військову підтримку.
  • Посли ЄС вже обговорили переговорні рамки процесу приєднання України та Молдови, запропоновані Європейською комісією. Угорщина продовжувала блокувати рішення, посилаючись на стурбованість, зокрема, щодо захисту угорських меншин в Україні. Будапешт також зажадав інших істотних змін у рамках вступу, зокрема, повʼязаних з торгівлею, корупцією та сільським господарством, сказав дипломат ЄС.
  • У результаті рішення навряд чи буде ухвалено в середу, 29 травня, і може бути ухвалено, коли лідери ЄС зберуться 17 червня.
  • У контексті відкриття переговорів про вступ України до Європейського Союзу залишилися лише організаційні питання, заявила в ефірі телемарафону віцепремʼєр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина, пише «Інтерфакс-Україна». «Я з радістю можу повідомити, що залишилися лише організаційні питання, повʼязані з фактичним відкриттям переговорів. Україна виконала всі вимоги та рекомендації», – наголосила Стефанішина.
  • За її словами, наприкінці червня буде надано старт переговорам. За декілька днів на рівні послів має бути досягнуто згоди щодо схвалення переговорної рамки України. Уряд розраховує, що до 30 червня відбудеться перша міжурядова конференція, на якій українська переговорна команда буде представлена в Брюсселі. Вона додала, що на сьогодні триває робота над конкретним порядком денним і датами заходів.

Контекст

Україна подала заявку на членство в ЄС 28 лютого 2022 року, на п’ятий день повномасштабного вторгнення Росії.

У грудні 2023-го Європейська Рада ухвалила рішення розпочати переговори про вступ України та Молдови до ЄС.

Переговори про членство тривають роки навіть за наявності зеленого світла з боку країн-членів ЄС, оскільки шлях до членства є довгим і складним. Хорватія була останньою країною, що приєдналася до блоку, і її заявка тривала 10 років, перш ніж її було офіційно прийнято у 2013 році.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Передзамовлення нового номеру Forbes Ukraine. Купуйте зараз за 209 грн замість 279 грн

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні