Європейська Рада вирішила розпочати переговори щодо вступу України до ЄС /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Європейська Рада вирішила розпочати переговори щодо вступу України до ЄС

Getty Images

Європейська Рада ухвалила рішення розпочати переговори про вступ України та Молдови до ЄС, повідомив президент Євроради Шарль Мішель.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • «Європейська Рада ухвалила рішення розпочати переговори про вступ України та Молдови», – написав він.
  • Також він повідомив, що Європейська Рада надала Грузії статус кандидата. За його словами, ЄС розпочне переговори з Боснією і Герцеговиною після того, як буде досягнуто необхідного ступеня відповідності критеріям членства.
  • Мішель запросив комісію представити звіт до березня з метою ухвалення такого рішення.
  • Президент Володимир Зеленський назвав рішення Євроради «перемогою всієї Європи». «Перемога України. Перемога всієї Європи. Перемога, яка мотивує, надихає та зміцнює», – написав він.
  • Рішення лідерів ЄС означає, що Єврокомісія почне готувати технічні аспекти переговорів з Україною про членство. Їх можуть затвердити на наступному саміті ЄС навесні 2024 року, якщо буде визнано, що Україна виконала всі попередні критерії Єврокомісії, зазначила ЄП.

Контекст

Україна подала заявку на членство в ЄС 28 лютого 2022 року, на п’ятий день повномасштабного вторгнення Росії.

17 червня Єврокомісія рекомендувала визнати європейську перспективу України та надати їй статус кандидата на вступ до спільноти. 

Лідери країн ЄС підтримали надання статусу кандидата в члени ЄС Україні та Молдові на саміті Європейської ради 23 червня 2022 року.

28 серпня президент Євроради Шарль Мішель заявив, що ЄС повинен бути готовий прийняти нові країни-члени до 2030 року.

Сама процедура членства – це процес, який охоплює складний набір кроків та умов, які зазвичай можуть тривати понад 10 років. Хорватія була останньою країною, яка приєдналася до блоку. Процес подання заявки тривав 10 років, перш ніж її було офіційно прийнято в 2013 році.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні