Категорія
Новини
Дата

Угорщина продовжує блокувати військову допомогу Україні і не голосуватиме за санкції проти РФ. В ЄС відреагували

2 хв читання

Угорщина не голосуватиме за 14-й пакет санкцій Євросоюзу проти Росії, оскільки нові обмеження суперечать інтересам країни, повідомив міністр закордонних справ Петер Сійярто за підсумками засідання очільників МЗС країн блоку, пише угорське видання Мagyar Нirlap.

У Євросоюзі обурені поведінкою Угорщини, яка також блокує надання військової допомоги Україні. Деякі дипломати заявили, що постійні вето Угорщини свідчать про необхідність змін у процесах ухвалення рішень у блоці, пише Euractiv.

⚡️Даруємо 40% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Ціна зі знижкою — 1079 грн/рік. Діє з промокодом JUNE до 30.06 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Міністри закордонних справ ЄС на зустрічі у понеділок висловили свій гнів щодо «моделі поведінки» Угорщини, яка дедалі частіше блокує зовнішньополітичні рішення та перешкоджає наданню військової допомоги Україні.
  • Угорщина вже майже рік блокує часткове відшкодування витрат на зброю, призначену для України в рамках Європейського фонду миру (EPF). Спочатку Будапешт послався на те, що НАЗК внесло до чорного списку угорський OTP Bank як одну з основних причин блокування. З того часу банк виключили із списку спонсорів війни, але Угорщина зберегла право вето.
  • За словами джерел, під час нинішньої дискусії Будапешт заявив, що «його економіка зазнає дискримінації в Україні». Нове пояснення викликало серйозну реакцію у міністрів закордонних справ блоку.
  • «Ми виявили, що близько 41% резолюцій ЄС щодо України було заблоковано Угорщиною», – заявив міністр закордонних справ Литви Габреліус Ландсбергіс. Зокрема, йдеться про блокування EPF, переговорів про вступ України, декларації ЄС щодо Грузії та підтримки Вірменії. Він наголосив, що блок має знайти спосіб обійти вето.
  • Дипломати ЄС заявили, що очікують, що обговорення військової допомоги ЄС в Україні тепер переміститься до зустрічі міністрів оборони у вівторок.
  • Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто після зустрічі оприлюднив відео у Facebook, у якому він наголошує, що попередні 13 пакетів санкцій проти РФ «провалилися» і наразі розглядається 14-й.
  • «Значна частина держав-членів вітала його з великим ентузіазмом, але оскільки він у всіх аспектах суперечить енергетичній безпеці Угорщини та національним цінностям, ми його не приймемо», – повідомив позицію Будапешта Сійярто.
  • Він додав, що Угорщина «точно не голосуватиме за цей пакет санкцій».

Контекст

Угорщина, яку очолює найбільш дружній до Росії уряд у ЄС, послідовно відмовляється від постачання зброї Україні. У лютому країна також заблокувала процес узгодження попереднього, 13-го пакета санкцій проти Росії.

Наразі ЄС працює над 14-м пакетом санкцій проти Росії, очікується, що він буде готовий у червні. ЄС намагається не допустити обходу попередніх 13 пакетів санкцій, які вже запровадили проти Росії з моменту її вторгнення в Україну в лютому 2022 року. Чинні санкції включають заборону продажу Росії певних товарів та технологій подвійного призначення, що мають як цивільне, так і військове застосування.

Міністр закордонних справ Швеції Тобіас Білльстрьом повідомив, що в новому пакеті санкцій ЄС проти РФ будуть обмеження щодо російського СПГ і нафтового «тіньового флоту». Також ЄС оцінює потенційні санкції проти більш ніж дюжини компаній, що продовжують закуповувати товари у блоку, на які накладені обмеження, та постачати їх до Росії. Компанії переважно базуються у Росії, а також у Туреччині, ОАЕ, Гонконгу.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні