Категорія
Новини
Дата

ЄС змінить правила імпорту меду, вони торкнуться і українських постачальників

1 хв читання

Від 30 листопада мед та інші продукти бджільництва, призначені для споживання людиною, можуть ввозитися до ЄС, лише якщо вони відправляються, отримані або виготовлені в тих установах, які зазначені в списку від компетентного органу країни-експортера, повідомляє уряд.

У 2023 році ЄС імпортував мед на суму €359,3 млн, за даними Євростату. Україна зайняла друге місце за обсягами експорту меду у країни блоку (45 800 т, 28% від загального обсягу), на першому – Китай (60 200 т, 37%).

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти

  • ЄС вирішив посилити контроль з боку країн експортерів за операторами ринку для покращення простежуваності ланцюга постачання меду та продуктів бджільництва на ринок блоку.
  • Зазначається, що мед та інші продукти бджільництва, призначені для споживання людиною, все частіше стають предметом шахрайства та фальсифікації, зокрема внаслідок додавання сторонніх цукрів.
  • Так, за інформацією Європейської комісії за результатами скоординованих дій при здійсненні контролю вантажів з медом та продуктами бджільництва під час ввезення на територію ЄС в 46% вантажів були виявлені ті або інші невідповідності, а 57% експортерів з третіх країнах, які були піддані контролю, відмічені як підозрілі щодо фальсифікації меду сторонніми цукрами.
  • Враховуючи нові правила зацікавлені оператори ринку виробників меду та продуктів бджільництва в Україні мають завчасно звернутися (за місяць) до територіального органу Держпродспоживслужби для внесення потужностей операторів ринку до списків потужностей, з яких дозволений експорт до ЄС меду та продуктів бджільництва для споживання людиною.

Контекст

За пʼять місяців 2024-го Україна продала на ринок ЄС 33 886 т меду, на $57,8 млн, за даними Мінагрополітики. З 5 червня ЄС ввів експортні квоти на шість українських продовольчих товарів. Під обмеження потрапили яйця, мʼясо птиці, кукурудза, крупи та мед. Допустимий річний обсяг експорту меду до ЄС – 44 418 т.

Орієнтоване на експорт виробництво українського меду може суттєво зменшитись. Очікується, що у серпні Україна вичерпає річну квоту на постачання меду до ЄС, тому може повернутись 17% мита на українську продукцію. Падіння світових цін робить експорт меду до Євросоюзу нерентабельним. Які є альтернативи та як влаштований український ринок меду – у матеріалі Forbes Ukraine.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд