Категорія
Новини
Дата

ЄС очікує прогресу у переговорах про використання російських активів для допомоги Україні – Reuters

Лідери країн Європейського Союзу під час зустрічі наприкінці жовтня вимагатимуть «рішучого прогресу» у використанні заморожених російських активів для допомоги Україні, пише Reuters із посиланням на проєкт заяви. Технічні переговори щодо цього питання між дипломатами з країн ЄС мають відбутися 17 жовтня. 

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові акти

  • Національні лідери блоку, які зустрінуться на саміті в Брюсселі 26-27 жовтня, мають закликати до «рішучого прогресу… у використанні доходів від заморожених активів Росії», згідно з проєктом спільної заяви, з якою ознайомилося агентство Reuters.
  • Дипломати з країн ЄС мають провести технічні переговори щодо цього питання 17 жовтня. 
  • Минулого місяця США та Велика Британія заявили про підтримку плану ЄС з оподаткування непередбачених прибутків, отриманих від заморожених російських активів, для фінансування України.
  • Міністри фінансів країн «Великої сімки» (G7) на зустрічі в Марокко в четвер оцінили, що такі активи на суму $280 млрд були заморожені, і очікують, що найближчими місяцями буде проведено додаткову роботу з пошуку юридично обґрунтованих способів їхнього використання на допомогу Україні.
  • Робота ЄС серед 27 держав-членів щодо використання заморожених російських державних активів для України неодноразово відкладалася через юридичні проблеми, зокрема після того, як санкції блоку були оскаржені в судах.

Контекст

Бельгія заявила раніше цього тижня, що має намір заснувати спеціальний фонд для підтримки України обсягом €1,7 млрд цього року з оподаткування заморожених російських активів на території країни, повідомив прем’єр-міністр Королівства Бельгія Александр Де Кроо на спільній пресконференції з президентом Володимиром Зеленським.

Бельгійська клірингова палата Euroclear управляє замороженими активами російського центрального банку на суму близько €125 млрд. 

Офіційний представник ЄС заявив цього тижня, що переговори ЄС з податку на непередбачені доходи не змогли досягти прогресу протягом кількох місяців, частково через заперечення з боку Бельгії, яка наразі має виняткове право на власний розсуд вирішувати, що робити з податковими надходженнями.

Офіційний представник Бельгії заявив, що країна наполягає на рішенні «Великої сімки», пояснивши, що заборона тільки для ЄС не буде ефективною, оскільки бізнес перенаправиться з Euroclear до інших міжнародних клірингових палат без таких вимог.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні