Категорія
Новини
Дата

Близько $280 млрд будуть заморожені, доки РФ не компенсує Україні збитки – заява міністрів фінансів та голів центробанків G7

Міністри фінансів та голови центральних банків країн G7 обіцяють Україні всебічну фінансову підтримку в умовах «незаконної, невиправданої та неспровокованої агресивної війни», а також зобовʼязалися тримати замороженими російські активи, доки РФ не компенсує завдані збитки. Крім того, G7 готова вводити та забезпечувати дотримання санкцій та інших економічних заходів проти агресора. Про це йдеться у спільній заяві, опублікованій на сайті Міністерства фінансів США 12 жовтня.

⚡️Ми дуже хочемо, щоб наші читачі знали більше, створювали більше і заробляли більше. Тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом SMART до 19.05 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Створена G7 Робоча група з питань російських еліт, довірених осіб та олігархів (REPO) виявила російські активи на близько $280 млрд. Члени G7 заявили, що продовжують роботу над тим, аби РФ платила за відбудову України.
  • «Ми вітаємо початкові зусилля REPO щодо обліку суверенних активів Росії, заморожених у юрисдикціях членів REPO, які наразі оцінюються приблизно в $280 млрд, і очікуємо, що Робоча група REPO вдосконалить ці початкові зусилля протягом наступних місяців», – йдеться в тексті.
  • Представники G7 підтверджують, що російські суверенні активи залишатимуться замороженими, «доки Росія не заплатить за шкоду, завдану Україні».
  • Також у заяві наголошується готовність G7 вводити та забезпечувати дотримання санкцій та інших економічних заходів, «щоб ще більше підірвати здатність Росії вести незаконну, невиправдану та неспровоковану агресивну війну».
  • Міністри і голови центробанків G7 відзначили «непохитну підтримку України доти, доки це буде потрібно». При цьому чиновники наголосили на продовженні Україною реалізації структурних реформ.

Контекст

За даними Мінфіну РФ, через західні санкції Росія втратила доступ майже до половини золотовалютних резервів – близько $300 млрд із приблизно $640 млрд.

ЄС від початку війни в Україні заморозив активи російського центрального банку на понад €200 млрд. Значна частина цих коштів перебуває на зберіганні в депозитарії Euroclear і принесла вже майже €750 млн прибутку в першому кварталі 2023 року. 

ЄС також заморозив понад €24 млрд активів, які належать підсанкційним росіянам і російським компаніям.

ЄС розглядав можливість передачі фінансовими установами, де знаходяться заблоковані російські активи, частини отриманого прибутку на відновлення України, писав Bloomberg. Проте, за даними видання, в Брюсселі поки що не бачать «надійного юридичного шляху», який би дозволив конфіскувати активи лише на тій підставі, що вони потрапили під санкції. 

Голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн повідомила, що Брюссель підготує юридичну пропозицію щодо передачі заморожених активів Києву.

США і ЄС наразі вивчають, які правові повноваження потрібно мати, щоб використати ці активи для України, повідомив держсекретар США Ентоні Блінкен 5 жовтня. 

За його словами, це – один із способів відплати за війну. Блінкен вважає, що в разі, якщо дозволити Росії робити те, що вона робить з Україною, без покарання, це дасть сигнал в усьому світі країнам, які мають намір почати агресію, що їм це зійде з рук.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні