Категорія
Новини
Дата

Бельгія передасть Україні €1,7 млрд від оподаткування заморожених російських активів

Бельгія має намір заснувати спеціальний фонд для підтримки України обсягом €1,7 млрд цього року з оподаткування заморожених російських активів на території країни, повідомив прем’єр-міністр Королівства Бельгія Александр Де Кроо на спільній пресконференції з президентом Володимиром Зеленським.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • За словами премʼєра, Бельгія продовжить підтримувати Україну за трьома напрямками, перші два – це військова підтримка та економічні санкції. Третім стане створення спеціального фонду для України на €1,7 млрд.
  • «Джерелом для цього фонду будуть мільярди російських активів, заморожені тут, у Бельгії. Ми в Бельгії маємо оподаткування на доходи з цих заморожених активів. Минулого року нам стало очевидно, що податки з прибутків на ці активи мають на 100% бути спрямовані на допомогу українському народу», – сказав він.
  • Цей фонд буде використаний на придбання військової техніки, гуманітарну підтримку, на такий механізм, як Європейський фонд миру, макрофінансову допомогу тощо.
  • Зеленський подякував очільнику уряду Бельгії за принципову позицію у питанні замороження активів РФ.
  • «Важливо, що Бельгія стала першою країною, яка започаткувала таку практику використання заморожених російських активів на підтримку захисту від російського терору. Кошти будуть спрямовані на безпекову підтримку, проєкти швидкої відбудови», – сказав він.
  • Він додав, що перші гроші обсягом €1,7 млрд використовуватимуться вже наступного року.

Контекст

ЄС раніше обговорював варіант із створенням організації для інвестування коштів і використання виручених коштів для відновлення України, але його визнали «надто складним і юридично сумнівним».

Також у Європейському Союзі визнали, що не можуть повністю конфіскувати заморожені активи Росії – для цього немає відповідних юридичних обґрунтувань. Натомість розглядається тимчасове використання заблокованих коштів.

За словами джерел, офіційна пропозиція про податки розглядатиметься як інструмент зовнішньої політики – той самий, відповідно до якого запроваджуються санкції, – і для його ухвалення буде потрібна підтримка всіх держав-членів.

16 червня стало відомо, що у Сенаті США зареєстрований законопроєкт про конфіскацію та передачу Україні російських державних активів, зокрема російського центробанку.

Наприкінці червня лідери Європейського Союзу підтримали плани, що передбачають запровадження податку на прибуток, отриманий від активів російського центрального банку у розмірі понад €200 млрд. Очікувалося, що активи російського центрального банку, що є замороженими в ЄС, принесуть близько €3 млрд непередбаченого прибутку. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні