Категорія
Новини
Дата

ЄС оштрафував Volkswagen і BMW на €875 млн за змову в очищенні викидів. Для Volkswagen це вже не перше покарання за викиди

Європейська комісія оштрафувала виробників автомобілів BMW, VW Group, до якої входять Volkswagen, Audi і Porsche, на суму €875,2 млн. Компанії змовилися не використовувати повною мірою технологію AdBlue, яка дала б їм змогу зменшити показники шкідливих викидів нижче норм ЄС. 

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Технологія очищення викидів AdBlue дає змогу видаляти оксид азоту з викидів дизельних двигунів за рахунок упорскування сечовини. Протягом пʼяти років компанії гальмували розвиток цієї технології.
  • Автогіганти визнали свою причетність до картелю і погодилися врегулювати справу. Штраф Volkswagen склав €502 млн і був на 45% меншим, ніж той, що передбачався спочатку, через те що автовиробник повідомив подробиці змови, зазначає Forbes.
  • BMW заплатить €373 млн, отримавши 10% знижки за врегулювання справи. Водночас Daimler уникнув фінансового штрафу у €727 млн, тому що він першим повідомив слідчим ЄК про змову.
  • Всі три компанії тепер можуть зіткнутися з судовими позовами від клієнтів про компенсацію, зазначає Bloomberg.
  • Не виключено, що компанії можуть отримати штрафи в інших країнах, бо антимонопольні органи Китаю, Південної Кореї і Туреччини також розслідують це питання, пише Financial Times. VW заявила, що розгляне можливість оскарження рішення. Це потрібно зробити до середини вересня.

Контекст

Справу проти автовиробників було порушено в квітні 2019 року. ЄК заявила, що в період з 2006 по 2014 роки бренди навмисно обмежували чистоту вихлопних газів і вступали в змову, щоб відкласти впровадження більш чистих технологій.

Для Volkswagen ця справа вже не перша в питанні маніпуляцій із викидами. У 2015 році компанія потрапила в дизельний скандал, або «дизельгейт», як його охрестили в пресі. Тоді зʼясувалося, що Volkswagen використовував спеціальні пристрої та програмне забезпечення для обходу тестів на вміст шкідливих викидів. Концерну довелося відкликати для ремонту і навіть викуповувати у власників близько 11 млн автомобілів. Внаслідок «дизельгейту» загальний обсяг збитків Volkswagen досяг €35 млрд, пише Reuters.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні