Категорія
Новини
Дата

ЄС планує виділити Україні на відновлення $523 млрд – Bloomberg

Країни Євросоюзу можуть виділити $523 млрд на відновлення післявоєнної України, пише Bloomberg з посиланням на офіційних осіб, знайомих із планом ЄС. Єврокомісія вивчає варіанти фінансування у формі грантів та кредитів.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Україна вже обговорила проект відновлення з представниками країн-донорів, у тому числі в ЄС, зазначає агентство. У план увійдуть проекти в галузі інфраструктури та безпеки, інвестицій у клімат та цифрову економіку, диверсифікації енергетики.
  • План відновлення країни на 2000 сторінок Україна представить на конференції у Лугано 4 та 5 липня. 
  • Єврокомісія зараз вивчає варіанти фінансування у формі грантів та кредитів. Однією з можливостей фінансування може стати спільне запозичення, цей механізм застосовувався для збирання коштів у фонд ЄС боротьби з пандемією COVID-19.
  • Основою для обговорень у Євросоюзі має стати концептуальний документ, який розробляє Єврокомісія на чолі з Урсулою фон дер Ляйєн, зазначають джерела агентства. 
  • Конференцію для просування плану допомоги буде скликано Єврокомісією та Німеччиною як головою G7 на початку осені. Чехія, яка головує у ЄС протягом півріччя, планує організувати конференцію донорів у листопаді.

Контекст

У червні премʼєр-міністр Денис Шмигаль заявляв, що інфраструктурний збиток від війни становить понад $104 млрд. А в цілому втрати України через російську агресію ще в кінці травня перевищили $600 млрд. За оцінками голови ЄІБ Вернера Хоєра, Україні може знадобитися до €1 трлн зовнішньої допомоги для відшкодування збитків, завданих вторгненням Росії.

Український аналог «плану Маршалла» готували понад два місяці, він вже майже готовий до першої публічної презентації. Велику програму не лише відбудови, а й загальної трансформації України та її економіки представить премʼєр-міністр Денис Шмигаль на Ukraine Recovery Conference, що відбудеться 4–5 липня у швейцарському місті Лугано.

Безпосередньо текст плану, тобто ту саму «книгу» на 24 томи, готує Офіс реформ при Кабміні RDO. Ця структура з кількох десятків експертів існує з 2016 року, її фінансують Єврокомісія та ЄБРР. За задумом, разом із Reform Support Teams у середині більшості з міністерств вона має допомагати уряду розробляти та впроваджувати комплексні реформи. Окремо RDO співпрацює з кількома сотнями представників міжнародних організацій (від ООН до ЄБРР та МВФ). Їхня функція – щось на кшталт «вичитки». Більше про це – тут.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні