Категорія
Новини
Дата

ЄС планує заборонити компаніям створювати високі технології в Китаї – Politico

Європейський Союз розробляє доктрину, яка включатиме заборону на створення суперкомпʼютерів, технологій штучного інтелекту та напівпровідників у таких країнах, як Китай, пише Politico

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Документ мала представити 20 червня президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, а очільники країн ЄС обговорять його на саміті 29–30 червня, зазначає видання.
  • У документі не згадуються конкретні країни, яких торкнеться заборона, але «зрозуміло, що йдеться про Китай разом із Росією». 
  • В ЄС заявляють про ризик «надмірної залежності від однієї країни», особливо країни «з цінностями, моделями та інтересами, що системно розходяться». 
  • Євросоюзу треба уникати «інвестицій у вузький набір передових технологій, які здатні посилити військові та розвідувальні можливості субʼєктів, які можуть використати ці можливості, щоб загрожувати міжнародному миру та безпеці», йдеться у документі.
  • ЄС у доктрині запропонує посилити: контроль за перевіркою внутрішніх інвестицій (коли іноземні компанії купують критично важливі компанії чи інфраструктуру в Європі); експортний контроль (коли компанії ЄС продають такі речі, як зброя чи шпигунське програмне забезпечення, «ворожим країнам»); перевірку зовнішніх інвестицій.
  • Нова доктрина дозволить Брюсселю запровадити контроль над аутсорсингом ключових галузей та технологій «потенційно проблемних країн». Серед галузей, в яких ЄС може уникнути аутсорсингу, окремо згадуються квантові обчислення, штучний інтелект і передові напівпровідники.

Контекст

США протягом усього минулого року шукали способи відрізати Китай від передових технологій. Мета – уповільнити розвиток Китаю в галузі чипів, технологій штучного інтелекту та військових технологій. Зокрема, у жовтні минулого року адміністрація Джо Байдена ввела нові обмеження на продаж деяких складних компʼютерних чипів в Китай і РФ. Це завадило багатьом китайським компаніям отримати доступ до виробничого обладнання. У середині грудня зʼявився список із 36 компаній, передача американських технологій яким вимагає ліцензії від Вашингтона.

Як зазначає NYT, «обмеження є частиною холодної війни між Китаєм і США за першість у передових технологіях». 

У відповідь китайські виробники почали шукати способи обходу обмежень. Зокрема китайські виробники чипів почали навмисно сповільнювати свої процесори, щоб обійти санкції США. 

Також Китай різко розкритикував дії США, стверджуючи, що американський уряд намагається зупинити його розвиток. Пекін подав позов у Світову організацію торгівлі, намагаючись скасувати введений США торговельний контроль, і запевняє, що це порушить світову торгівлю.

США також намагаються збільшити свої виробничі потужності в рамках стратегічної конкуренції з Китаєм.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні