Категорія
Новини
Дата

Китай планує виділити $143 млрд на просування вітчизняних чипів, щоб конкурувати зі США – Reuters

Китай працює над пакетом підтримки своєї напівпровідникової промисловості на суму понад 1 трлн юанів ($143 млрд), повідомили Reuters три джерела. Це є важливим кроком до самозабезпеченості Китаю чипами та протидії крокам США, спрямованим на уповільнення технічного прогресу країни.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Джерела повідомили, що Пекін планує розгорнути один із своїх найбільших пакетів фіскальних стимулів протягом пʼяти років, переважно у вигляді субсидій та податкових пільг для підтримки виробництва напівпровідників та дослідницької діяльності в країні.
  • Про план, який, згідно з джерелами, може бути реалізовано вже у першому кварталі наступного року, раніше не повідомлялося.
  • За словами двох джерел, більшу частину фінансової допомоги буде використано для субсидування закупівель вітчизняного напівпровідникового обладнання китайськими фірмами, в основному заводами з виробництва напівпровідників. Такі компанії матимуть право на 20-відсоткову субсидію вартості покупок.
  • План фіскальної підтримки був ухвалений після того, як президент США Джо Байден у серпні підписав знаковий законопроект про надання $52,7 млрд у вигляді грантів для виробництва та досліджень напівпровідників у США, а також податкових пільг для заводів з виробництва мікросхем, вартість яких оцінюється в $24 млрд.
  • Джерела проінформували, що за допомогою пакету стимулів Пекін має намір посилити підтримку китайських виробників чипів у будівництві, розширенні чи модернізації внутрішніх потужностей з виробництва, збирання, упаковки, а також досліджень та розробок.
  • Китай подав до Світової організації торгівлі позов проти США через заходи контролю за експортом чипів, повідомило міністерство торгівлі Китаю.

Контекст

На початку вересня адміністрація президента США Джо Байдена ввела нові обмеження на продаж деяких високотехнологічних комп’ютерних чипів із Китаю та Росії. Це усуне ризик їх використання з воєнною метою. Обмеження стосуються високоякісних моделей чипів, відомих як графічні процесори або GPU, які продають компанії Кремнієвої долини Nvidia та Advanced Micro Devices.

У жовтні стало відомо, що адміністрація президента США Джо Байдена планує оголосити про нові обмеження на доступ Китаю до напівпровідникових технологій США. У такий спосіб Вашингтон активізує свої зусилля щодо придушення амбіцій Пекіна та ризику для зростання сектора вартістю $550 млрд.

Правила, оприлюднені міністерством торгівлі США, забороняють постачання до Китаю цілої низки напівпровідникових технологій без ліцензії, включно з передовим обладнанням для виробництва мікросхем та передовими мікросхемами, які використовуються для штучного інтелекту й суперкомпʼютерів.

США запропонували своїм європейським партнерам ввести експортний контроль щодо Китаю на зразок тих обмежень, які ЄС уже застосовує, щоб покарати Росію за вторгнення в Україну. Натомість США очікують укладання угоди з союзниками щодо обмеження виробництва чипів у Китаї найближчим майбутнім.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні