Новонароджений стартап без продукту, але з оцінкою $264 млн – нова реальність техносвіту. Як венчурні інвестори підтримують грошима ШІ-лихоманку. Три голосні приклади тижня /Getty Images
Категорія
Інновації
Дата

Новонароджений стартап без продукту, але з оцінкою $264 млн – нова реальність техносвіту. Як венчурні інвестори підтримують грошима ШІ-лихоманку. Три голосні приклади тижня

Getty Images

Генеративний штучний інтелект – один із небагатьох секторів, що не надто страждає від венчурної зими. У що інвестори готові вкладати десятки й сотні мільйонів доларів.

Техіндустрія другий рік поспіль переживає не найкращі часи. У 2022-му обсяг глобальних венчурних інвестицій просів на 35% – до $445 млрд, свідчать дані Crunchbase. Динаміка 2023-го не краща. Проте принаймні одну нішу венчурна зима, схоже, не обходить.

Лише за останній місяць спеціальні фонди для інвестицій у ШІ-стартапи запустили венчурний підрозділ американського техногіганта Salesforce, європейський IQ Capital та китайський Baidu. Їхній сукупний обсяг – $845 млн.

Як виглядає ШІ-лихоманка у виконанні венчурних капіталістів? За останній тиждень мегараунди по $69–100 млн підняли розробники AI-сервісів Synthesia, Primer Technologies та Mistral AI. Останній – французький стартап без продукту, заснований ледве місяць тому. Чим показові ці угоди

Mistral AI – від нуля до оцінки у $264 млн за кілька тижнів

Одна з найголосніших угод останніх днів – інвестиції у заснований у травні 2023-го французький Mistral AI. За кілька тижнів – у середині червня –новонароджений проєкт отримав €105 млн ($113 млн) за оцінки $264 млн. Це найбільший посівний раунд у Європі за увесь час, зазначають аналітики Dealroom.

«Це дуже талановита команда. У всьому світі є 70–100 людей із таким самим досвідом, як у них», – цитує Tech.Crunch Антуана Мойру, партнера фонду Lightspeed, що очолив раунд. Крім нього у Mistral AI інвестували фонди Redpoint та Index Ventures, ексглава Google Ерік Шмідт та французький медіамагнат Ксавʼє Ніль.

Названий на честь холодного північно-західного вітру стартап заснували вихідці із ШІ-департаментів Google та Meta. CEO Артур Менш до недавнього часу працював у Google DeepMind – лабораторії з дослідження штучного інтелекту зі штаб-квартирою в Лондоні. Технічний директор Тімоті Лакруа та голова R&D Гійом Лампл до початку 2023-го досліджували та займалися розробкою ШІ для материнської компанії Facebook та Instagram. Лакруа працював над інженерними дослідженнями, а Лампл над науковими. 

У команді Mistral AI поки що менше десятка співробітників, однак фаундери стартапу планують посунути з п’єдесталу OpenAI. «Зростає усвідомлення того факту, що ця технологія – трансформаційна, і Європі необхідно щось з нею робити – як регулятору, так і як клієнту та інвестору», – заявив Менш Financial Times. У Deepmind він працював над великою мовною моделлю Chinchilla. Вона значно «легша» за GPT-4 від OpenAI й потребує менше обчислювальних потужностей. 

Наскільки досвід Менша у створенні ефективних технологій допоможе Mistral, невідомо. Презентувати власні великі мовні моделі (LLM) стартап планує лише у 2024-му. 

«Відкритий код – частина нашого ДНК», – зазначає Менш, додаючи, що планує викладати у публічний доступ усі розробки включно з даними, на яких навчаються алгоритми. Це випад у бік дітища Сема Альтмана, яке попри слово «відкритий» у назві тримає значну кількість даних у секреті.

Друга відмінність від OpenAI – фокус виключно на корпоративних клієнтів. Mistral заявляє, що їхні продукти допоможуть бізнесам покращувати внутрішні процеси, обслуговування споживачів, маркетинг тощо.

Synthesia – ШІ-генератор відеоаватарів на мільярд

Synthesia – п’ятирічний лондонський розробник генератора ШІ-аватарів, заснований Віктором Ріпарбеллі. Серед співзасновників команда ШІ-дослідників із топових університетів, зокрема Матіас Нісснер, Лурдес Агапіто, Штеффен Тьєррілд. Продукт стартапу – сервіс, який за $22,5 на місяць генерує відео з віртуальним аватаром, що озвучує тексти.

Synthesia й раніше був найбільшим конкурентом українського Elai.io, який розробив аналогічний сервіс менш ніж із $500 000 інвестицій. За два роки існування українці навчилися заробляти та планують дійти до €1,5 млн річного доходу у 2023-му. 

До венчурної зими стартап із такими показниками міг би коштувати $50–100 млн, казав Forbes Дмитро Вартанян, партнер фонду SID Venture Partners, що інвестував у Elai.io. Враховуючи схудлі оцінки 2023-го, не менше $20 млн, додав він. Проте досвід конкурентів показав, що цифри можуть бути на порядки більшими.

У червні 2023-го Synthesia отримала $90 млн інвестицій і статус єдинорога. Вливання зіркового фонду Accel та ще одного бенефіціара ШІ-лихоманки – виробника графічних процесорів Nvidia – підвищили оцінку стартапу до $1 млрд. У грудні 2021-го вона, за розрахунками Pitchbook, не перевищувала $286 млн.

За останній рік Synthesia без додаткового фандрейзингу наростив користувацьку базу на 456%, стверджує фаундер. Серед 50 000 його клієнтів – Amazon, McDonalds, Johnson&Johnson, легенди футболу Девід Бекхем й Ліонель Мессі.

«Хоча ми активно не шукали нових інвестицій, Accel та Nvidia поділяють наше бачення перетворення традиційного виробництва відео на цифровий робочий процес», – прокоментував раунд Ріпарбеллі виданню Sifted.

Primer – ШІ для американської армії

Заснований у 2015-му Primer Technologies, що аналізує великі масиви даних за допомогою штучного інтелекту, дещо вибивається із загального списку. Каліфорнійська компанія колишнього дослідника NASA Шона Гоурлі – давно знаний гравець на ринку ШІ-послуг.

Топові клієнти Primer – американські військові. Технології стартапу допомагають армії, повітряним силам та командуванню спеціальних операцій планувати місії та працювати з логістикою. Софт Primer уміє обробляти великі набори текстових даних, а також аудіо, наприклад записи перехоплених переговорів противника.

На рахунку Primer $237 млн, свідчать дані Crunchbase. З них $69 млн стартап залучив у червні 2023-го від нью-йоркської венчурної фірми Addition і US Innovative Technology Fund. Останній – новий приватний інвестфонд американського мільярдера Томаса Талла, чия продюсерська фірма Legendary Entertainment просувала фільми «Дюна» і «Темний Лицар». У вересні 2022-го Талл оголосив, що шукає $3-5 млрд на інвестиції в технології, що дали б США стратегічну перевагу перед Китаєм, свідчать отримані Bloomberg документи.

«ШІ-платформа та продукти Primer надають необхідні інструменти тим, хто підтримує та захищає нашу демократію, і цей раунд фінансування допоможе нам робити більше та швидше», – не вдаючись у подробиці прокоментував Yahoo угоду CEO стартапу Шон Моріарті.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні