Категорія
Новини
Дата

США готові ще більше скоротити експорт технологій до Китаю після інциденту з повітряною кулею-шпигуном – WSJ

Китай ризикує втратити доступ до західних технологій після того, як повітряна куля-шпигун пролетіла над США, пише The Wall Street Journal. Вашингтон і його союзники розглядають можливість покарати Пекін жорсткішими обмеженнями на продукти, необхідні йому для зміцнення військової та економічної потужності.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Китай заявив, що повітряна куля використовувалася для «дослідницьких, в основному метеорологічних, цілей» і збилася з курсу і що США надто гостро відреагували на інцидент.
  • Чинні та колишні співробітники служби безпеки кажуть, що повітряна куля, на якій, за словами США, встановлені антени та датчики для збору розвідувальної інформації й звʼязку, свідчить про загрозу національній безпеці, що походить від Китаю, і це забезпечить політичну підтримку сильнішого захисту американських технологій.
  • Останніми місяцями Пекін і Вашингтон прагнули зменшити напруженість і врівноважити відносини між двома ядерними наддержавами. Але тепер адміністрація президента США Джо Байдена хоче додати близько шести китайських компаній, які підтримує уряд Китаю та які мають звʼязки з програмою повітряних куль, до списку Міністерства торгівлі США. Ці компанії будуть додані до вже довгого списку китайських організацій та компаній, на які США в останні роки наклали низку санкцій за дії, які, за словами офіційних осіб, загрожують інтересам національної безпеки США.
  • Адміністрація Байдена минулого року запровадила експортний контроль щодо передового обладнання для виробництва мікросхем. Прихильники суворішого експортного контролю також наполягають на його розширенні та включенні таких секторів, як штучний інтелект.
  • Офіційні особи США заявили, що вони поінформували понад три десятки урядів про інцидент із повітряною кулею і що міжнародна координація має вирішальне значення для реагування на Китай як на загрозу.

Контекст

Офіційні особи США ввели останні обмеження на чипи та пояснили, що вони необхідні для того, щоб Китай не перетворився на велику економічну й військову загрозу. Адміністрація Байдена хоче, щоб виробники чипів у країні не отримали змоги виробляти передові напівпровідники, які б підтримали збройні сили Китаю.

США запропонували своїм європейським партнерам ввести експортний контроль щодо Китаю на зразок тих обмежень, які ЄС уже застосовує, щоб покарати Росію за вторгнення в Україну. Натомість США очікують укладання угоди з союзниками щодо обмеження виробництва чипів у Китаї у найближчому майбутньому.

Китай різко розкритикував дії США, стверджуючи, що американський уряд намагається зупинити його розвиток. Китай подав позов у Світову організацію торгівлі, намагаючись скасувати введений США торговельний контроль, і запевняє, що це порушить світову торгівлю.

31 січня адміністрація Байдена припинила видачу ліцензій американським компаніям на експорт більшості товарів до китайської компанії Huawei. Американські офіційні особи помістили Huawei у чорний список у 2019 році й заборонили більшості американських постачальників забезпечувати товари та технології компанії, якщо їм не було надано ліцензії. Чиновники продовжували посилювати контроль, щоб позбавити Huawei можливості купувати або розробляти напівпровідникові чипи, які використовуються в більшості продуктів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні