Категорія
Новини
Дата

ЄС починає розслідування проти Facebook та Instagram через російську пропаганду – Financial Times

Євросоюз проведе розслідування щодо Facebook та Instagram, оскільки побоюється, що компанія Meta, не робить достатньо для протидії дезінформації з Росії та інших країн. Про це пише Financial Times з посиланням на два знайомих із питанням джерела.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Регулюючі органи ЄС підозрюють, що модерація в соцмережах Meta недостатньо ефективна, щоб зупинити широке поширення політичної реклами, яка ризикує підірвати виборчий процес.
  • Європейські чиновники особливо стурбовані тим, як платформа реагує на спроби Росії «підірвати майбутні європейські вибори», зазначив один зі співрозмовників видання. Однак очікується, що в оголошенні про початок розслідування Єврокомісія не виділятиме Росію і лише згадає про маніпулювання інформацією з боку іноземних держав.
  • Також у ЄС вважають, що механізм Meta, який дає змогу користувачам маркувати незаконний контент, недостатньо простий і зручний, щоб відповідати «Закону про цифрові послуги» (Digital Services Act, DSA). Цей закон зобовʼязує платформи розкривати дані про те, яких заходів вони вживають для боротьби з дезінформацією і пропагандою. 
  • Зокрема, європейські експерти мають намір зʼясувати, чи вдалося компанії знизити ризики у звʼязку з тим, що вона збирається припинити використання CrowdTangle – інструменту, який показує видавцям, як контент поширюється сайтом.
  • Після закінчення розслідування Брюссель дасть Meta пʼять робочих днів, щоб вона зазначила, яких заходів буде вжито для виправлення недоліків. В іншому разі компанії загрожуватимуть санкції відповідно до «Закону про цифрові послуги», зазначило джерело FT.
  • Якщо ЄС визнає Meta такою, що порушила закон, на компанію накладуть штраф у розмірі до 6% від річного обороту.

Контекст

У грудні минулого року ЄС оголосив про розслідування щодо соцмережі Х. Приводом для неї стали результати розслідування, яке Єврокомісія провела в жовтні 2023-го. Тоді компанія надала ЄК два звіти і відповіла на її запитання, зокрема ті, що стосувалися поширення «незаконного контенту» про війну між ХАМАС та Ізраїлем.

X видалила сотні облікових записів, повʼязаних із ХАМАС, і вжила заходів щодо видалення або маркування десятків тисяч фрагментів контенту після нападу бойовиків на Ізраїль, заявила гендиректорка компанії Лінда Яккаріно.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні