ЄС пропонує спрямувати €1,1 млрд на протидію кіберзагрозам /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

ЄС пропонує спрямувати €1,1 млрд на протидію кіберзагрозам

Getty Images

Європейська комісія оголосила про план на €1,1 млрд для протидії загрозам кібербезпеки, пише Reuters. Тривогу ЄС викликає кібервійна між Росією та Україною.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Закон ЄС про кіберсолідарність зміцнить солідарність на рівні ЄС, щоб краще виявляти значні або великомасштабні інциденти в галузі кібербезпеки, готуватися до них і реагувати на них, створюючи Європейський щит кібербезпеки та комплексний механізм захисту від кіберзагроз», – йдеться у заяві.
  • Європейський щит складатиметься з національних і транскордонних операційних центрів безпеки, які використовуватимуть найсучасніші технології, такі як штучний інтелект та розширений аналіз даних, для виявлення транскордонних кіберзагроз та інцидентів.
  • Механізм Cyber Emergency Mechanism перевірятиме організації в критично важливих секторах, таких як охорона здоровʼя, транспорт й енергетика, на наявність потенційних вразливостей.
  • План також включає створення резерву кібербезпеки ЄС, який складається зі служб реагування на інциденти, які втручатимуться на запит країни чи установи ЄС у разі серйозного або великомасштабного інциденту кібербезпеки.
  • Законопроєкт про кіберсолідарність вимагатиме згоди країн ЄС та Європейського парламенту, перш ніж він стане законом.
  • Водночас Агентство з кіберзахисту уряду Великої Британії попередило в середу, 19 квітня, про зростаючу загрозу критично важливій національній інфраструктурі Заходу з боку хакерів, які симпатизують Росії та її війні з Україною, пише Reuters.

Контекст

Країни Європейського Союзу мають посилити захист від кібератак на свою фінансову інфраструктуру, оскільки війна РФ в Україні підвищує ризик злому з боку іноземних держав, заявила Європейська рада з системних ризиків (ESRB). Європейські держави прагнули захистити свою енергетичну інфраструктуру від фізичних атак, але ESRB заявила, що необхідно зробити більше для боротьби з кібервійною проти фінансових установ і телекомунікаційних мереж та електромереж, від яких вони залежать.

Google прогнозував збільшення кібератак Росії на Україну та членів НАТО у 2023 році. Хакери, які спонсоруються російською державою, протягом минулого року майже постійно здійснювали кібератаки на українські цілі, йдеться в новому звіті Google Alphabet Inc, пише Bloomberg. За даними Google, хакери також почали приділяти більше уваги членам Організації Північноатлантичного договору, зокрема, Польщі, Німеччині та країнам Балтії. 

У березні корпорація Microsoft попередила, що відома хакерська група, повʼязана з російською військовою розвідкою, може готувати нові атаки програм-вимагачів як усередині України, так і за її межами, пише Bloomberg.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні