Категорія
Новини
Дата

Єврорада з системних ризиків доручила країнам блоку посилити захист фінінфраструктури від хакерів

Країни Європейського Союзу мають посилити захист від кібератак на свою фінансову інфраструктуру, оскільки війна РФ в Україні підвищує ризик злому з боку іноземних держав, заявила Європейська рада з системних ризиків (ESRB), пише Reuters.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Європейські держави прагнули захистити свою енергетичну інфраструктуру від фізичних атак, але ESRB заявила, що необхідно зробити більше для боротьби з кібервійною проти фінансових установ та телекомунікаційних мереж та електромереж, від яких вони залежать.
  • «Війна в Україні, ширший геополітичний ландшафт та ширше використання кібератак значно посилили середовище кіберзагроз, – йдеться у звіті ESRB. – Існує підвищений ризик кібератак на фінансову систему ЄС із боку держав чи субʼєктів, які спонсоруються державою».
  • Зокрема, наглядовий орган заявив, що треба почати проводити стрес-тести та аналіз впливу, використовуючи інструменти, розроблені ESRB, для виявлення слабких місць та вимірювання їхньої стійкості до атак.

Контекст

ESRB, до складу якого входять центральні банки та органи пруденційного нагляду ЄС, насамперед фокусується на фінансових ризиках, але розширив сферу свого аналізу на інфраструктуру, яку використовують банки та інші установи.

Європейська комісія у жовтні запропонувала активізувати заходи захисту своєї критично важливої інфраструктури, приділяючи енергетиці особливу увагу після витоків з газопроводу «Північний потік» місяцем раніше.

Минулий рік був гіршим за всю історію пограбувань криптовалюти: хакери на чолі зі зловмисниками, повʼязаними з Північною Кореєю, вкрали цілих $3,8 млрд, повідомила аналітична компанія з блокчейну Chainalysis. У звіті Chainalysis сказано, що хакерська активність «спалахувала і падала» протягом року з «величезними сплесками» у березні та жовтні. Жовтень став найбільшим місяцем для злому криптовалюти: $775,7 млн було вкрадено в результаті 32 окремих атак.

У 2022 році Служба безпеки України нейтралізувала сотні російських кібератак і кіберінцидентів на об’єкти енергетики України, з яких майже 30 могли стати надкритичними, повідомив начальник Департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк. За словами Вітюка, з жовтня цього року системні кібератаки РФ відбуваються на енергетичну інфраструктуру України. Раніше ворог також атакував електронні системи енергооб’єктів, хоч і не так масово.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні