США представили нову стратегію кібербезпеки на тлі зростання хакерских атак, головними загрозами вважають Китай і Росію /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

США представили нову стратегію кібербезпеки на тлі зростання хакерских атак, головними загрозами вважають Китай і Росію

Getty Images

2 березня Білий дім оголосив про нову стратегію кібербезпеки в рамках останніх зусиль уряду США щодо зміцнення свого кіберзахисту на тлі неухильного зростання атак хакерів і цифрових злочинів, спрямованих проти країни, пише Reuters. Стратегія називає Китай та Росію найбільш серйозними загрозами кібербезпеці США.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Стратегія закликає до більш жорсткого регулювання існуючих практик кібербезпеки в різних галузях та покращення співпраці між урядом та приватним сектором.
  • Її представили після серії гучних хакерських інцидентів, здійснених вітчизняними та іноземними субʼєктами проти Сполучених Штатів, і на тлі війни Росії в Україні, в якій кібервійна посідала чільне місце.
  • Стратегія називає Китай та Росію найбільш серйозними загрозами кібербезпеці для Сполучених Штатів. Під час розмови з журналістами офіційний представник США сказав, що частина нової стратегії спрямована на приборкання російських хакерів. «Росія де-факто служить притулком для кіберзлочинців, і програми-здирники – основна проблема, якою ми займаємося сьогодні», – сказав чиновник.
  • Атаки програм-вимагачів, в ході яких кіберзлочинні угруповання захоплюють контроль над системами та вимагають виплати викупу, відносяться до найпоширеніших типів кібератак і в останні роки торкнулися широкого спектру галузей. «Система кримінального правосуддя не зможе самостійно вирішити цю проблему — нам потрібно звернути увагу на інші елементи національної влади», — додав він. – Тому ми сподіваємося, що Росія розуміє наслідки зловмисної діяльності в кіберпросторі і продовжуватиме стримувати себе».
  • Стратегія закликає до створення коаліцій з іноземними партнерами, «щоб чинити тиск на Росію та інших зловмисників, щоб вони змінили свою поведінку», – сказав другий офіційний представник США. «Я думаю, що за останній рік ми досягли певного успіху в підтримці цих коаліцій», – заявив він.
  • Серед іншого, стратегія закликає до покращення стандартів виправлення вразливостей у компʼютерних системах та реалізації указу, який вимагатиме від хмарних компаній перевіряти особу іноземних клієнтів.

Контекст

Країни Європейського Союзу мають посилити захист від кібератак на свою фінансову інфраструктуру, оскільки війна РФ в Україні підвищує ризик злому з боку іноземних держав, заявила Європейська рада з системних ризиків (ESRB). Європейські держави прагнули захистити свою енергетичну інфраструктуру від фізичних атак, але ESRB заявила, що необхідно зробити більше для боротьби з кібервійною проти фінансових установ і телекомунікаційних мереж та електромереж, від яких вони залежать.

Google прогнозує збільшення кібератак Росії на Україну та членів НАТО у 2023 році. Хакери, які спонсоруються російською державою, протягом року майже постійно здійснювали кібератаки на українські цілі, йдеться в новому звіті Google Alphabet Inc, пише Bloomberg. За даними Google, хакери також почали приділяти більше уваги членам Організації Північноатлантичного договору, зокрема, Польщі, Німеччині та країнам Балтії. 

Україна бореться зі збільшенням числа кібератак, причому Росія здійснює щонайменше 10 атак на день, повідомив The Independent голова Служби безпеки України Василь Малюк. За його словами, після вторгнення було зафіксовано понад 4500 кібератак. У 2020 році відомство зафіксувало 800 кібератак, у 2021 році – близько 2000.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні