Категорія
Новини
Дата

Google прогнозує збільшення кібератак Росії на Україну та членів НАТО у 2023 році

Хакери, які спонсоруються російською державою, протягом року майже постійно здійснювали кібератаки на українські цілі, йдеться в новому звіті Google Alphabet Inc, пише Bloomberg. За даними Google, хакери також почали приділяти більше уваги членам Організації Північноатлантичного договору, зокрема, Польщі, Німеччині та країнам Балтії. 

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Google очікує, що у 2023 році Росія посилить атаки не лише на Україну, а й на партнерів по НАТО.
  • У звіті група аналізу загроз Google повідомила, що російські зловмисники, яких підтримує уряд, збільшили кількість спроб злому українських користувачів минулого року на 250% порівняно з 2020 роком, а напередодні війни кількість атак побільшала.
  • Міністерство оборони України, Міністерство закордонних справ і Національне агентство з питань державної служби були серед головних цілей минулого року, повідомляє Google.
  • США та Велика Британія раніше звинувачували Росію у кібератаці на супутникову мережу, яка призвела до відключення звʼязку в деяких частинах України до війни. Українські офіційні особи також заявили, що зловмисна кіберактивність є одним із аспектів гібридної війни, спрямованої на дестабілізацію країни.
  • Згідно зі звітом, у країнах НАТО минулого року кількість російських фішингових кампаній збільшилася на 300% порівняно з 2020 роком.
  • «Очевидно, що кіберпростір продовжуватиме відігравати невідʼємну роль у майбутніх збройних конфліктах, доповнюючи традиційні форми ведення війни», – йдеться у звіті дослідників із групи Google TAG.

Контекст

У 2022 році Служба безпеки України нейтралізувала сотні російських кібератак і кіберінцидентів на об’єкти енергетики України, з яких майже 30 могли стати надкритичними, повідомив начальник Департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк. За словами Вітюка, з жовтня цього року відбуваються системні кібератаки РФ на енергетичну інфраструктуру України. Раніше ворог також атакував електронні системи енергооб’єктів, хоч і не так масово.

За дев’ять місяців повномасштабної війни російські хакери не досягли стратегічних цілей, повідомив заступник голови Держспецзв’язку Віктор Жора під час конференції Forbes Tech. За його даними, щодня Росія здійснює до 10 атак на українську інфраструктуру, зокрема електронні сервіси для громадян і бізнесу. Україна документує російські хакерські атаки в межах плану судового переслідування Москви в міжнародному суді, повідомляв Жора у жовтні.

Минулий рік був найгіршим за всю історію пограбувань криптовалюти: хакери на чолі зі зловмисниками, повʼязаними з Північною Кореєю, вкрали аж $3,8 млрд, повідомила аналітична компанія з блокчейну Chainalysis. У звіті Chainalysis сказано, що хакерська активність «спалахувала та падала» протягом року з «величезними сплесками» у березні й жовтні. Жовтень став найактивнішим місяцем для злому криптовалюти: $775,7 млн вкрадено в результаті 32 окремих атак.

Країни Європейського Союзу мають посилити захист від кібератак на свою фінансову інфраструктуру, оскільки війна РФ в Україні підвищує ризик злому з боку іноземних держав, заявила Європейська рада з системних ризиків (ESRB). Європейські держави прагнули захистити свою енергетичну інфраструктуру від фізичних атак, але ESRB заявила, що необхідно зробити більше для боротьби з кібервійною проти фінансових установ і телекомунікаційних мереж та електромереж, від яких вони залежать.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні