Категорія
Новини
Дата

ЄС відмовив Михайлу Фрідману у проханні скасувати санкції – росЗМІ

1 хв читання

Рада Європейського Союзу відмовила російському мільярдеру Михайлу Фрідману в проханні зняти з нього всі чинні санкції. Про це пишуть 23 серпня «Ведомости» з посиланням на запит засновника «Альфа-груп» на арбітраж із Люксембургом у Гонконгському міжнародному арбітражному центрі.

Санкції проти колишнього власника Sense Bank запровадили за підтримку дій РФ і фінансове сприяння політиці Кремля щодо агресії проти України.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Деталі

  • Представник Фрідмана підтвердив справжність запиту, з яким ознайомилося видання. 
  • Бізнесмен оскаржує знерухомлення своїх активів у різних країнах, якими він володіє через холдингові компанії в Люксембургу. Крім того, Фрідман вимагає виплати $16 млрд компенсації.
  • У документі бізнесмен заявляє, що Рада ЄС у липні відповіла йому двома короткими листами і не пояснила причину збереження діючих обмежень.

Контекст

ЄС запровадив персональні санкції проти Фрідмана в лютому 2022 року. У рішенні вказані дві підстави – підтримка дій РФ і фінансове сприяння політиці Кремля щодо агресії проти України.

У межах обмежень усі рахунки Фрідмана в європейських банках заморозили. Крім того, він позбувся права вʼїжджати в ЄС і отримувати звідти будь-які активи. 

У березні 2024 року санкції проти мільярдера вкотре продовжили, але формулювання підстави змінилося. Фрідмана назвали провідним бізнесменом, який бере участь у секторах економіки, що забезпечують істотне джерело доходу уряду РФ.

Головний актив, який був у Михайла Фрідмана та його бізнес-партнера Петра Авена в Україні – Sense Bank, націоналізований у липні 2023 року. Холдинг ABH Holdings, через який вони володіли банком, вже подав позов проти України з вимогою сплатити $1 млрд компенсації.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд