Категорія
Новини
Дата

На Банковій презентували проєкт договору про гарантії безпеки для України

У Києві презентували рекомендації щодо безпекових гарантій для України, розроблені за дорученням президента Володимира Зеленського, йдеться в повідомленні Офісу президента. У рекомендаціях міститься заклик до створення «Київського безпекового договору» – спільного документа про стратегічне партнерство, який об’єднає Україну та держави-гаранти.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

- Рекомендації передбачають багаторівневий підхід до гарантій. Очікується, що основна група союзників візьме на себе чіткі зобов’язання щодо підтримки Збройних Сил України, а ширша група надасть невійськові гарантії, побудовані довкола санкційних механізмів.

- Угода щодо безпекових гарантій для України не є заміною вступу до НАТО – вона є засобом забезпечення безпеки, поки цей вступ не відбудеться, уточнив голова офісу президента Андрій Ярмак. 

- Колишній генсекретар НАТО і премʼєр-міністр Данії Андерс Фог Расмуссен зазначив, що перемога України в цій війні є безпосереднім пріоритетом. За його словами, створення та утримання такої сили потребує відданості союзників України протягом десятиліть.

Що передбачають запропоновані рекомендації

  • Найсильнішою гарантією безпеки для України є її здатність захищатися від агресора відповідно до статті 51 Статуту ООН. Для цього Україні потрібні ресурси на утримання потужних Збройних Сил, здатних протистояти збройним силам та іншим воєнізованим формуванням РФ.
  • Для цього потрібні багаторічні стабільні інвестиції в оборонно-промислову базу України, масштабована передача зброї та розвідувальна підтримка з боку союзників, інтенсивні тренувальні місії та спільні навчання під егідою ЄС й НАТО.
  • Гарантії безпеки мають бути ствердними та чітко сформульованими; вони окреслюватимуть низку зобов’язань, узятих групою гарантів разом з Україною. Гарантії мають бути політично та юридично обов’язковими для виконання на основі двосторонніх угод, але об’єднані в межах спільного документа про стратегічне партнерство під назвою «Київський безпековий договір».
  • Договір об’єднає основну групу країн-союзників та Україну. Ця група держав-гарантів може складатися зі США, Великої Британії, Канади, Польщі, Італії, Німеччини, Франції, Австралії, Туреччини, а також країн Північної Європи та Балтії, Центральної та Східної Європи.
  • Пакет гарантій містить як превентивні заходи військового, фінансового, інфраструктурного, технічного, інформаційного характеру для уникнення нової агресії, так і заходи, які мають бути вжиті невідкладно у разі нового посягання на суверенітет і територіальну цілісність України.
  • Крім того, структура Київського безпекового договору передбачає повноцінний санкційний пакет проти країни-агресора, а також може містити додаткові компоненти, як-от угоди про забезпечення України сучасними системами ППО/ПРО, регіональні угоди про безпеку в Чорному морі тощо.
  • Гарантії безпеки не замінюють прагнення України вступити до НАТО. Це прагнення закріплене в українській Конституції і є суверенним рішенням України. Також Україна прямує до членства в ЄС. Набувши його, вона зможе користуватися положеннями про взаємну оборону. Членство в НАТО та ЄС значно зміцнить безпеку України в довгостроковій перспективі.

Ключова цитата

«Ми повинні зробити так, щоб гасло «Можем повторить» викликало в росіян напади паніки й погані спогади. Щоб вони відповідали на нього лише «Ніколи знову». Для цього нам потрібна військова потуга, достатньо міцна, щоб відбити в росіян бажання реваншу. І здатна завдати агресору непоправної шкоди в разі, якщо це бажання виявиться непереборним. Безпекові гарантії спрямовані на те, щоб допомогти нам створити таку потугу», – заявив Андрій Єрмак.

Контекст

Про створення міжнародної консультативної групи, яка розроблятиме пропозиції щодо гарантій безпеки для України, голова Офісу президента Андрій Єрмак оголосив у травні у своєму виступі на панелі Securing Europe у рамках Всесвітнього економічного форуму в Давосі.

До складу міжнародної робочої групи Єрмака – Расмуссена входить приблизно 10 експертів із різних країн – США, Польщі, Швеції. Перше засідання групи (частково – в режимі онлайн) відбулося у Києві 1 липня.

На початку липня президент Володимир Зеленський заявляв, що кращих гарантій безпеки за ті, які може забезпечити НАТО, у світі не існує. «Ми не відмовлялися від цього шляху, але цей шлях, весь світ свідок, від нас цей шлях не залежить, а питання відкритих дверей залежить тільки суто від держав-членів НАТО», – зазначив Зеленський. Він також наголосив, що зараз весь світ допомагає Україні – гуманітарно, фінансово, зброєю, а можна було просто взяти Україну в НАТО.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні