Володимир Зеленський /Офіс Президента України
Категорія
Новини
Дата

«Українська формула миру». Зеленський озвучив 10 пропозицій представникам G20

Володимир Зеленський Фото Офіс Президента України

Президент України Володимир Зеленський представив учасникам «Групи двадцяти» (G20) пропозиції України щодо досягнення миру з РФ, які складаються 10 пунктів. Його онлайн-виступ на саміті в Балі опублікувала пресслужба Офісу президента.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Президент зазначив, що Україні «доведеться воювати ще деякий час…» Але, за його словами, варто спробувати реалізувати українську формулу миру, «щоб зберегти тисячі життів і вберегти світ від нових дестабілізацій».
  • Він наголосив, що прагне, «щоб ця агресивна російська війна закінчилася справедливо й на основі Статуту ООН і міжнародного права, а не «абияк». 
  • За словами Зеленського, очевидно, що словам Росії довіряти неможливо, і не буде жодних «Мінськів – 3», які Росія порушить одразу ж після укладення.

Десять пунктів, які пропонує Україна для досягнення миру

  1. Радіаційна та ядерна безпека.
  2. Продовольча безпека.
  3. Енергетична безпека.
  4. Звільнення всіх полонених і депортованих.
  5. Виконання Статуту ООН і відновлення територіальної цілісності України та світового порядку.
  6. Виведення російських військ і припинення бойових дій.
  7. Повернення справедливості.
  8. Протидія екоциду.
  9. Недопущення ескалації.
  10. Фіксація закінчення війни.

Ключова цитата

«Мир – це глобальна цінність. Те, що важливо для кожної людини на землі. Впевнений, і для кожного з вас, лідерів G19. Я окреслив конкретні чіткі рішення. Їх можна реалізувати. Швидко. Вони дієві. І якщо Росія буде пручатися нашій формулі миру, ви побачите, що вона хоче лише війни», – наголосив президент України.

Контекст

На початку листопада The Washington Post, а за нею і The Wall Street Journal повідомляли, що адміністрація Джо Байдена попросила владу України публічно продемонструвати готовність до переговорів із Москвою. 

При цьому, за словами одного з чиновників, США не підштовхують Україну до переговорів. Здебільшого це потрібно, аби показати союзникам, що Київ прагне розвʼязати конфлікт.

Пізніше джерела Politico повідомили, що президент Зеленський змінив свою позицію щодо переговорів із РФ після того, як адміністрація президента США Джо Байдена «мʼяко підштовхнула» його до цього.

Наприкінці минулого тижня стало відомо, що Путін не братиме участі у саміті G20 на Балі й відправить замість себе главу МЗС Сергія Лаврова.

В понеділок президент США Джо Байден і очільник Китаю Сі Цзіньпін зустрілися на Балі на полях саміту G20. Байден і Сі Цзіньпін потиснули один одному руки перед їхньою першою особистою зустріччю з моменту вступу Байдена на пост.

За підсумками переговорів Джо Байден та Сі Цзіньпін погодилися, що ядерна зброя ніколи не повинна використовуватися, в тому числі в Україні.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні