Орієнтоване на експорт виробництво українського меду може суттєво зменшитись. У серпні Україна вичерпає річну квоту на постачання меду до ЄС, тому може повернутись 17% мита на українську продукцію. Падіння світових цін робить експорт меду до Євросоюзу нерентабельним. Які є альтернативи та як влаштований український ринок меду?
Експорт меду з України може скоротитись на 20–30% після вичерпання квоти ЄС, прогнозує Семен Гагарін, генеральний директор виробника та експортера меду з Черкащини Beehive. «Через скорочення експорту меду в Україні може зменшитись його виробництво та кількість виробників», – каже він. Компанія займає до 15% українського експорту меду: до 1000 т на місяць залежно від сезону.
З 5 червня ЄС ввів експортні квоти на шість українських продовольчих товарів. Під обмеження потрапили яйця, мʼясо птиці, кукурудза, крупи та мед. Допустимий річний обсяг експорту меду до ЄС – 44 418 т. Проте вже за пʼять місяців 2024-го Україна продала на цей ринок 33 886 т, на $57,8 млн, за даними Мінагрополітики. «Україна використає обсяг квоти до другої половини серпня», – вважає Гагарін.
Ви знайшли помилку чи неточність?
Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.