Категорія
Гроші
Дата

Forbes Digital

Дилема на понад $100 млн на рік. З вересня Україна може втратити європейський ринок меду. Чи чекають нас за межами ЄС

3 хв читання

З вересня Україна може втратити провідні позиції на європейському ринку збуту меду. /Getty Images

З вересня Україна може втратити провідні позиції на європейському ринку збуту меду. Фото Getty Images

Орієнтоване на експорт виробництво українського меду може суттєво зменшитись. У серпні Україна вичерпає річну квоту на постачання меду до ЄС, тому може повернутись 17% мита на українську продукцію. Падіння світових цін робить експорт меду до Євросоюзу нерентабельним. Які є альтернативи та як влаштований український ринок меду?

Експорт меду з України може скоротитись на 20–30% після вичерпання квоти ЄС, прогнозує Семен Гагарін, генеральний директор виробника та експортера меду з Черкащини Beehive. «Через скорочення експорту меду в Україні може зменшитись його виробництво та кількість виробників», – каже він. Компанія займає до 15% українського експорту меду: до 1000 т на місяць залежно від сезону. 

З 5 червня ЄС ввів експортні квоти на шість українських продовольчих товарів. Під обмеження потрапили яйця, мʼясо птиці, кукурудза, крупи та мед. Допустимий річний обсяг експорту меду до ЄС – 44 418 т. Проте вже за пʼять місяців 2024-го Україна продала на цей ринок 33 886 т, на $57,8 млн, за даними Мінагрополітики. «Україна використає обсяг квоти до другої половини серпня», – вважає Гагарін. 

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні