ЄС готується повернути мита на українські яйця та цукор вже 28 червня – FT /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

ЄС готується повернути мита на українські яйця та цукор вже 28 червня – FT

2 хв читання

Getty Images

Європейський союз збирається знову ввести мита на імпорт українського цукру та яєць з пʼятниці, 28 червня, використовуючи захисний механізм на випадок перевищення квот, пише Financial Times. Заступник міністра економіки, торговий представник України Тарас Качка повідомив, що уряд проводить переговори з Брюсселем.

Мито робить імпортні товари менш конкурентоспроможними, що призводить до зменшення або припинення їх імпорту. Це може негативно вплинути як на українських виробників, так і на економіку загалом.

Ключові факти

  • Рішення щодо яєць та цукру має бути ухвалене у пʼятницю, за словами двох людей, знайомих із ситуацією.
  • Захисний механізм дозволяє блоку повертати мита на українські птицю, яйця, цукор, овес, кукурудзу, мед та крупу, якщо обсяги імпорту перевищать середній середній показник у 2022 та 2023 роках.
  • Овес досягнув цього рівня – з 1 січня було імпортовано понад 6440 т.
  • За словами джерел, те саме сталося з яйцями та цукром. Зазначається, тарифи будуть оголошені у пʼятницю і становитимуть €419 за т білого цукру та €339 за т цукру-сирцю. Яйця коштуватимуть додатково 30 центів за кг.
  • Заступник міністра економіки, торговий представник України Тарас Качка повідомив FT, що мита відповідають чинній угоді, але уряд веде переговори з Брюсселем про їх покращення. «Мета полягає в тому, щоб усунути всі двосторонні перешкоди, які не відповідають угоді», – сказав він.

Контекст

Брюссель погодився скасувати всі тарифи та квоти на імпорт українських продуктів харчування у червні 2022 року, через чотири місяці після повномасштабного вторгнення, щоб збільшити доходи Києва та допомогти постачанням дійти до клієнтів у країнах, що розвиваються.

Але за кілька місяців фермери у Польщі, Угорщині, Словаччині та інших сусідніх країнах поскаржилися, що надлишок українського імпорту витісняє їх із ринку. Ці країни в односторонньому порядку запровадили ембарго на низку товарів, дозволивши їм ввезення лише для подальшого транзиту, що є порушенням законодавства ЄС.

13 травня Рада ЄC схвалила продовження тимчасових заходів лібералізації торгівлі для України ще на рік, до 5 червня 2025 року.

Одночасно рішенням передбачено застосування механізму екстреного гальмування для особливо чутливих сільськогосподарських продуктів у випадку, якщо імпорт цих продуктів у 2024 році перевищить середні обсяги імпорту, зафіксовані у другій половині 2021-го та протягом усього 2022-го та 2023 років.

Нова схема вільної торгівлі, що діє з 6 червня, включає автоматичний захисний механізм, призначений для захисту конкретних внутрішніх секторів (яйця, птиця, цукор, овес, кукурудза, крупа і мед) від збільшення імпорту внаслідок скасування квот і тарифів. Раніше ЄС повернув мита на овес із України через перевищення встановлених квот. Тарифи у розмірі €89 за т триватимуть до червня 2025 року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні