Категорія
Новини
Дата

Інформація про плани ЄС запровадити мита на цукор і яйця не підтвердилася – Стефанішина

1 хв читання

Інформація про плани Європейського Союзу найближчими днями задіяти механізм захисних мит щодо українських товарів не підтвердилася. Про це 27 червня повідомила «Європейській правді» у Брюсселі віцепрем’єрка з питань євроінтеграції Ольга Стефанішина.

Мито може негативно вплинути на український експорт, тому що робить українські товари менш конкурентоспроможними на зовнішніх ринках.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Деталі

  • Український уряд перевірив інформацію ЗМІ, і вона не підтвердилася, сказала Стефанішина. 
  • Вона наголосила, що ЄС не має таких планів. «Жодних нових рішень щодо повернення мит на українські товари з боку ЄС на сьогодні не планується», – заявила віцепрем’єрка.
  • Поширена Financial Times інформація про те, що вже з 28 червня ЄС має намір відновити мита на імпорт українського цукру та яєць, виявилася хибною, наполягає посадовиця.

Контекст

27 червня FT повідомила, що вже з 28 червня ЄС збирається запровадити мита на імпорт українського цукру та яєць, використовуючи захисний механізм на випадок перевищення квот. Заступник міністра економіки, торговий представник України Тарас Качка нібито повідомив, що уряд проводить переговори з Брюсселем з цього питання.

Брюссель погодився скасувати всі тарифи та квоти на імпорт українських продуктів харчування у червні 2022 року, через чотири місяці після повномасштабного вторгнення, щоб збільшити доходи Києва та допомогти постачанням дійти до клієнтів у країнах, що розвиваються.

Але за кілька місяців фермери у Польщі, Угорщині, Словаччині та інших сусідніх країнах поскаржилися, що надлишок українського імпорту витісняє їх із ринку. Ці країни в односторонньому порядку запровадили ембарго на низку товарів, дозволивши ввезення лише для подальшого транзиту, що є порушенням законодавства ЄС.

13 травня Рада ЄC схвалила продовження тимчасових заходів лібералізації торгівлі для України ще на рік, до 5 червня 2025 року.

Одночасно рішенням передбачено застосування механізму екстреного гальмування для особливо чутливих сільськогосподарських продуктів у випадку, якщо імпорт цих продуктів у 2024 році перевищить середні обсяги імпорту, зафіксовані у другій половині 2021-го та протягом усього 2022-го та 2023 років.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд