Категорія
Новини
Дата

Естонію «зітруть з карти». Премʼєр-міністр Кая Каллас розкритикувала діючий план НАТО щодо захисту країн Балтії

Естонія буде «стерта з карти» у разі нападу Росії, якщо плани НАТО щодо захисту країн Балтії залишаться незмінними. Про це заявила премʼєр-міністр Естонії Кая Каллас, пише Financial Times. Вона наполягає на виділенні підрозділу військ НАТО для кожної балтійської країни.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • План НАТО щодо захисту країн Балтії передбачає, що країни можуть бути повністю захоплені та звільнені лише через 180 днів, нагадала Каллас. За її словами, російське вторгнення в Україну триває понад сто днів і спричинило військові злочини проти мирного населення.
  • «Якщо порівняти розміри України та країн Балтії, це означатиме повне знищення країн та нашої культури… Все буде стерто з карти, включаючи наших людей, нашу націю», – заявила Кая Каллас. Прем'єр зазначила, що, на її думку, події у Бучі показують, що концепція «розтяжки» не працює. 
  • Вона розповіла, що особисто розмовляла з солдатами з країн НАТО, які зараз базуються в Естонії, і вони, за її словами, також виявилися «не захопленими ідеєю, що мають померти» у разі атаки в рамках нинішньої концепції оборони.
  • Представник НАТО заявив FT, що не коментуватиме деталі, проте альянс має намір захищати «кожний дюйм» території своїх учасників, а також планує посилити свої формування на сході та збільшити кількість військових.
  • Каллас наполягає на виділенні підрозділу військ НАТО для кожної балтійської країни.
  • Країни Балтії також просять збільшити діючу місію повітряної сил в регіоні, щоб надати літакам НАТО можливість збивати ворожі літаки, якщо це буде необхідно.

Контекст

Наразі у кожній країні Балтії постійно базується близько 1500 військових НАТО, які проходять ротацію. Концепцію оборони, що передбачає розміщення таких сил, називають tripwire (розтяжка або пастка). Вона передбачає, що противник, який перевершує силу, буде усвідомлювати, що напад на цей контингент спровокує відповідь (у цьому випадку – з боку інших сил НАТО), і це застереже її від атаки. У разі нападу ці сили мають допомогти затримати просування агресора.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні