Категорія
Інновації
Дата

Євангелісти дистанційки. Стартап з українським корінням GitLab оцінюється майже в $3 млрд і не має жодного офісу

Сід Сібранді, гендиректор GitLab. /Timothy Archibald/Forbes

Сід Сібранді, гендиректор GitLab. Фото Timothy Archibald/Forbes

Сід Сібранді не з чуток знає про ризики роботи з дому. Гендиректор GitLab кілька років безвилазно тягнув лямку у своїй кімнатці на 47‑му поверсі хмарочоса в Сан‑Франциско і в 2018‑му заробив проблеми з ногами. Довелося перенести три комп’ютерних монітори на біговий тренажер, з’єднаний з робочим столом, і прилаштувати позаду хромакей для відеоконференцій.

Головні матеріали Forbes Ukraine у email-розсилці. Раз на тиждень на вашій пошті.

Проте Сібранді стверджує, що проблема не в дистанційній роботі як такій, а в тому, як її організувати. Він переконаний, що якщо ви не працюєте в одній з небагатьох компаній, які повністю сприйняли нову робочу реальність, то, ймовірно, все робите не так. Його погляди на дистанційку радикальні: вона приносить плоди, тільки якщо ви йдете ва‑банк. Обмежтеся напівзаходами – і з часом колектив розсиплеться. Найкращі віддалені співробітники підуть, не бажаючи конкурувати з менш ефективними колегами, які працюють в офісі. «Нині деякі компанії повертають людей до офісів і намагаються вичавити з цього максимум,– говорить він.– Гадаю, їм буде скрутно».

GitLab працює так: співробітники зустрічаються лише раз на рік, на загальних зборах фірми. Їх проводять (точніше проводили до пандемії) у жвавих і відносно дешевих місцях, приміром у Греції. Ще один наріжний камінь абсолютистського ставлення GitLab до віддаленої роботи – цілковита прозорість. Компанія опублікувала відкритий онлайн‑довідник, що в ньому пояснює свої підходи практично до будь‑якого питання. Там не знайти розмірів заробітних плат працівників, але вказані стратегічні цілі керівництва на поточний квартал і чітка формула розрахунку зарплат у 67 країнах, де живуть співробітники GitLab, від Кенії до Марокко й Сербії.

Є й про те, як і коли розмовляти з Сібранді. Окремий розділ присвячений його котові. Якщо якоїсь відповіді немає в довіднику, який займає 8400 сторінок друкованого тексту, то, швидше за все, вона знайдеться в якомусь внутрішньому Google‑документі. Після кожної наради GitLab готує як мінімум один протокол зустрічі.

Сібранді також багато в чому покладається на документи, які допомагають співробітникам GitLab працювати злагоджено. Вони редагують тексти, роблять замітки чи обмінюються інформацією через Slack або створюють відеоповідомлення. Ухвалені рішення і плани додають у довідник, у якому все відстежується. «Якщо вам щоразу доводиться чекати чийогось дозволу або відмашки на виконання робіт, то це проблема»,– каже підприємець.

Він побудував один із найдорожчих у світі стартапів (у 2019‑му його оцінювали в $2,8 млрд), не створивши жодного офісу для 1300 географічно розосереджених співробітників. Сібранді допомогло те, що GitLab, яка пропонує розробникам програмні інструменти для створення, управління й забезпечення безпеки додатків, працює у сфері високих технологій, в якій компанії переносять процеси продажів та підтримки клієнтів в онлайн.

Становлення GitLab як компанії, що її працівники розкидані по всьому світові, почалося в Європі. Сібранді трудився у виробника прогулянкових субмарин, підробляв у стартапі зі збору відгуків на онлайн‑додатки й адміністрував вебпроєкти голландського Міністерства юстиції. Йому потрапив на очі український проєкт із відкритим кодом GitLab, у якому брали участь сотні програмістів‑добровольців.

з особистого архіву

Громадяни світу. Дмитро Запорожець (ліворуч) каже, що GitLab можна вважати і українським стартапом. Офіційно компанія присутня усюди — в кожній країні, де є більше трьох співробітників, реєструють фірму для виплати зарплат. Фото з особистого архіву

У 2012‑му Сібранді зв’язався з творцями GitLab Дмитром Запорожцем та Валерієм Сизовим і розповів, що збирається створити бізнес на основі їхнього продукту. Рік по тому Запорожець став співзасновником і технічним директором, нині він керівник з інженерних розробок. Сизов долучився у 2014‑му й обіймає посаду старшого розробника. Сібранді взявся до будівництва компанії, в бренді якої використовують назву популярної системи відстеження версій програмного коду Git. GitLab продавала підписки на інструменти, які допомагали управляти проєктами на основі відкритого коду. На початку 2015‑го Сібранді, Запорожець, Сизов і ще шість осіб приїхали до Каліфорнії, аби взяти участь у програмі престижного стартап‑акселератора Y Combinator. Це були єдині три місяці, які вони провели, зібравшись разом.

Більшість співробітників GitLab потім повернулися до Європи. Сібранді залишився: він перейнявся духом стартапів і сподівався зібрати гроші. Сьогодні GitLab залучила $476 млн. Більша частина цих грошей досі у неї на балансі. Компанія продає пакет з 10 програмних інструментів вартістю до $99 за користувача на місяць. Торік вона отримала $75 млн виторгу й обслуговує понад 15 000 замовників, серед них Nvidia, Siemens і Goldman Sachs, який пізніше в неї інвестував.

Тренд працювати онлайн, особливо з початком пандемії, підштовхнув більше розробників до використання хмарних технологій. А отже, бізнес GitLab процвітає. Проте клієнти щораз частіше телефонують не до служби підтримки програмних продуктів, а щоб скоріше навчитися того, як стартап веде бізнес.

«10–15% контактів з партнерами спрямовані на те, щоб допомогти їм дізнатися, як ми працюємо», – говорить Мішель Вудворд Ходжес, віцепрезидентка GitLab з роботи із партнерами. У віддаленій роботі не все так райдужно. Сібранді зазначає, що йому було важко відмовитися від подорожей. Складніше стало співробітникам з дітьми. GitLab постаралася розв’язати цю проблему: вона дає додаткові вихідні по п’ятницях і заохочує працівників більше відпочивати. «Усі мають пам’ятати, що йдеться не про роботу з будь‑якої точки світу. Ми працюємо з дому під час пандемії, – каже Сібранді.– Часи змінилися».

Якщо проповідуєш концепцію віддаленої роботи і залучаєш дедалі більше послідовників, то твій секрет – уже не секрет. «Раніше у нас була перевага в наймі: якщо живеш у глушині, спробуй‑но влаштуйся у динамічну компанію. Нині в нас з’явиться набагато більше конкурентів і зарплати на ринку зростатимуть, – говорить Сібранді. – Думаю, це чудово для всього світу. Я дуже цього чекаю». 

Опубліковано в пʼятому номері журналу Forbes (листопад 2020)

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні