Категорія
Новини
Дата

Єврокомісія розглядає заявку України на членство в ЄС. Що буде далі

На саміті ЄС 11 березня лідери 27 європейських держав сказали, що готові прийняти українців до «європейської родини». Заступник глави Офісу Президента Ігор Жовква в інтерв'ю ТСН розповів, що далі треба робити Україні

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  •  Заявку України на членство в ЄС зараз розглядає Єврокомісія. 
  • Далі ЄС надішле Україні анкету із переліком детальних запитань, які стосуватимуться майже усіх сфер життя країни: економіки, політики, права, прав людини.
  • На основі цієї анкети Єврокомісія повинна зробити висновок, чи відповідає Україна Копенгагенським критеріям членства в ЄС.
  • Завдання України, за словами Жовкви, швидко заповнити цю анкету. «Уряд над цим вже працює, зокрема, днями була спільна нарада з Президентом, були прем’єр і члени Кабміну», – каже він.
  • Після того, як Єврокомісія підготує свій висновок, відбудеться засідання Європейської ради – лідерів держав-членів ЄС. Вони ухвалять рішення про початок переговорів щодо Угоди про вступ України до ЄС. «На цьому етапі може з’явитися статус країни-кандидата, хоча він не обов’язковий», – каже Жовква.
  • За його словами, статус кандидата дає доступ до структурних фондів ЄС, які зможуть фінансувати, зокрема, інфраструктуру після війни. Проте, переговори про вступ йтимуть відповідним порядком окремо від прийняття цього статусу, каже Жовква.

Ключова цитата

«Всі бачили заяву і фразу, що відтепер Україна є членом європейської родини. Це важливо з точки зори «брюссельської мови», яка є дуже складною, буквально кожну літеру або кому інколи доводиться обговорювати», – каже Жовква.

Контекст

Через два тижні, 24-25 березня, відбудеться черговий саміт Європейської ради. «Вже зараз ми ставимо питання таким чином, щоб там також звучала тема України», – каже Жовква.

За його словами, у держав-членів ЄС вже не постає питання, чи має Україна стати членом ЄС: «Всі відповідають ствердно – так».

Наразі деякі держави лише проти прискореної процедури вступу. Зокрема прем’єрміністр Нідерландів Марк Рютте вважає, що прискореної процедури вступу в ЄС просто не існує.

Проте, є і ті, хто підтримує прагнення України швидко вступити в ЄС, зокрема Польща, Литва, Латвія, Естонія та Словаччина, заявив Жовква.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні