Єврокомісія запропонує законодавчі зміни, щоб заспокоїти фермерів-протестувальників. Деталі /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Єврокомісія запропонує законодавчі зміни, щоб заспокоїти фермерів-протестувальників. Деталі

Getty Images

Єврокомісія наступного тижня виступить із новими законодавчими пропозиціями, щоб задовольнити вимоги європейських сільгоспвиробників. Про це повідомив радіостанції RMF FM Єврокомісар із питань сільського господарства Януш Войцеховський.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Пропозиція стосуватиметься «зниження навантаження на фермерів». Войцеховський зазначив, що Брюссель готує заходи, що передбачають повну відмову від обовʼязкового утримання «під паром» (зберігати певні території незасіяними) чотирьох відсотків земельних угідь. При цьому фермери матимуть змогу продовжити тримати землю «під паром», і за це вони отримуватимуть винагороди.
  • Також сільськогосподарські угіддя площею до 10 га планується звільнити від контролю за дотриманням екологічних умов, тому фермерів не каратимуть за їхнє невиконання, наголосив єврокомісар.
  • Планується помʼякшення суворості сівозміни та зобовʼязання використовувати озимий покрив. Пропозиція буде більш гнучкою і, наприклад, кожна країна зможе сама обирати період для застосування сівозміни.
  • Брюссель запропонує розширити можливість надання державної допомоги фермерам у звʼязку із безмитними постачаннями агропродукції з України. На сьогодні у межах такої підтримки фермери отримали €4 млрд.

Контекст

«Зелений курс» ЄС передбачає досягнення кліматичної нейтральності державами-членами до 2050 року шляхом, зокрема, впровадження методів «стійкого сільського господарства», які часто називають несумісними із інтенсивним сільгоспвиробництвом.

Польські фермери та деяких інших країн ЄС вимагають або реформи, або відмови від політики «Зеленого курсу» та спільної сільськогосподарської політики ЄС. 

27 лютого тисячі польських фермерів вийшли на вулиці Варшави з національними прапорами, протестуючи проти імпорту агропродукції з України та «Зеленої угоди» ЄС. 

6 березня протести фермерів у Варшаві переросли у сутички, пише Polsat News.

Під час акції фермерів біля будівлі польського Сейму сталися заворушення, штовханина і акти агресії. Після 14:00 учасники демонстрації почали кидати бруківку в поліцейських – ті у відповідь застосували сльозогінний газ.

Чого саме хочуть польські фермери від ЄС та власного уряду і до чого тут Україна, читайте в матеріалі Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні