Категорія
Компанії
Дата

«Грають на руку Росії». Що про польську блокаду думають найбільші українські агрокомпанії. Forbes запитав у Kernel, «Агротрейду» та «Агро-Регіону»

З 20 лютого польські фермери заблокували кордон з Україною /Getty Images

З 20 лютого польські фермери заблокували кордон з Україною Фото Getty Images

З 20 лютого кордон між Польщею та Україною заблоковано польськими фермерами. Крім вантажівок, протестувальники зупиняють пасажирський транспорт і зерновози. Як на блокаду відреагували найбільші українські агровиробники

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Опівдні 20 лютого польські фермери на прикордонній станції «Медика» зупинили потяг і висипали з двох вагонів-зерновозів близько 4 т збіжжя, повідомила пресслужба Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України.

На ранок 21 лютого базові агропродукти неможливо доправляти через українсько-польський кордон, повідомив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький, уряди обох країн продовжують переговори.

Агрокомпанії заявляють, що не причетні до проблем поляків, а Володимир Зеленський пообіцяв швидку відповідь. Що відбувається?

Дивна логіка польських блокувальників

Чого хочуть польські фермери? Їх основні вимоги не повʼязані з Україною, писав на початку лютого Forbes. За словами заступника міністра аграрної політики та продовольства України Маркіяна Дмитрасевича, вони вимагають: 

  •  пом’якшити вимоги європейського зеленого курсу;  
  •  більше субсидій від польського уряду та ЄС.

Це підтримка тренду фермерського протесту в країнах ЄС за останні місяці, пояснює він.

У січні експорт української аграрної продукції морським шляхом склав 6,7 млн т, натомість транзитом через територію Польщі – тільки 0,37 млн т. Це близько 5% від загального обсягу, повідомила пресслужба Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури з посиланням на міністра Олександра Кубракова.

Інформація про те, що українське зерно продається в Польщі, не підтвердилася, заявив 21 лютого в коментарі «Польському радіо» заступник міністра аграрної політики Польщі Міхал Колодзейчак. Він порадив протестувальникам мітингувати на іншому кордоні, не обовʼязково на українському.

Експорт через західний кордон вже не є визначальним для українських агрохолдингів, каже президент Української зернової асоціації Микола Горбачьов. Більшість агропродукції експортується морем, додає він. Експорт морськими шляхами працює відмінно, а обсяги – майже як довоєнні, підтверджує директор департаменту зовнішньоекономічної діяльності групи «Агротрейд» Андрій Бут.

Так чи інакше, агрокомпанії обурені діями польських колег, адже їхні претензії часто ґрунтуються на звинуваченнях українських компаній.

Обурення українського агробізнесу

Напередодні депутат польського Сейму Януш Ковальський, який був державним секретарем з питань сільського господарства в попередньому уряді, звинуватив МХП у руйнуванні польського ринку курятини. Виконавчий директор МХП Джон Річ це заперечив: українська компанія не має стосунку до проблем польських виробників. 

«Нам вже набридло чути, що українське зерно неякісне чи гірше польського», – каже Forbes співвласниця компанії «Агро-Регіон» Катерина Рибаченко. «Ми купуємо насіння тих самих світових брендів, маємо сучасні елеватори, сертифіковані лабораторії, гарний транспорт і ефективну технологію», – додає вона.

Дії поляків, за її словами – це ніж у спину Україні. «Єдине, що заспокоює, так це впевненість у тому, що здоровий глузд врешті візьме верх», – говорить Рибаченко. Виторг компанії «Агро-Регіон» у 2023-му – 2,5 млрд грн.

«Ми не розділяємо таких методів протесту, адже питання лежить виключно в економічній площині», – повідомили Forbes у пресслужбі компанії Kernel, яка з виторгом у 2022-му 146 млрд грн є одним із найбільших агроекспортерів України. Такі дії негативно вплинуть на торговельні відносини між Україною, Польщею та Євросоюзом, додали у пресслужбі компанії. 

Ситуація із зерном на українсько-польському кордоні грає на руку Росії, каже директор департаменту зовнішньоекономічної діяльності групи «Агротрейд» Андрій Бут. «Питання лише в тому, свідомо чи несвідомо це відбувається», – зазначає представник компанії. Виторг групи «Агротрейд» у 2022-му – 5 млрд грн.

Блокада не має суттєвого впливу на «Агротрейд», яка експортує через західний кордон лише нішеву продукцію, зокрема гірчицю. Продукція компанії дає змогу зменшити залежність ЄС від Росії та Казахстану в цих товарах, додав Бут.

Forbes також звернувся за коментарями до компаній МХП, «Прометей», AGR Group, Continental Farmers Group, «Астарта», ІМК, але на момент публікації статті відповіді від них не отримав.

«Подібні питання мають розв’язуватися ринковими методами, шляхом дво- і тристоронніх зустрічей представників місій країн, але аж ніяк не блокуванням руху автівок на кордоні чи пошкодженням залізничних вантажів з агропродукцією», – йдеться у повідомленні Kernel.

Переговори між Україною та Польщею мають продовжуватися, і рішення треба знайти в найкоротший термін, наголошує Рибаченко з «Агро-Регіону». «Це питання життя і смерті, отже, абсолютно всі інструменти мають бути задіяні як з боку бізнесу та асоціацій, так і з боку обох держав», – каже вона.

Якщо компромісу досягти не вдасться, український уряд повинен ввести дзеркальні обмеження для товарів із Польщі, вважає Горбачьов з Української зернової асоціації. Українська влада обговорює запровадження обмежувальних заходів на торгівлю із Польщею у відповідь на блокаду кордону з боку польських фермерів, писав 16 лютого Forbes.

21 лютого Володимир Зеленський запропонував уряду Польщі та Єврокомісії провести на кордоні переговори про деблокади та доручив уряду України «найближчим часом, до 24 лютого, бути на кордоні». «Наші наступні кроки будуть швидкими», – заявив він після наради з урядом.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні