Категорія
Новини
Дата

ЄС розблокував €137 млрд фінансування для Польщі. На підтримку фермерів спрямують €1,4 млрд

Європейська комісія ухвалила два правові акти, які відкриють Польщі доступ до фінансування ЄС на суму до €137 млрд, це повʼязано з реформами верховенства права, які ухвалила Польща, а також з недавніми кроками щодо зміцнення незалежності судової системи, йдеться в повідомленні ЄК.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Після підтвердження державами-членами Польща найближчими тижнями отримає €6,3 млрд із загальної суми до €59,8 млрд у вигляді коштів Фонду відновлення та стійкості (RRF). Зокрема, йдеться про €25,3 млрд у вигляді грантів та €34,5 млрд у вигляді кредитів.
  • Перший платіжний запит Польщі також охоплює важливі кроки щодо реалізації 25 амбітних реформ і пʼяти ключових інвестицій. Один із найбільших заходів польського плану вартістю €1,4 млрд стосується інвестицій у сільськогосподарський сектор. Підтримка надається тисячам фермерів і рибалок, а також МСП у сільськогосподарському секторі, щоб допомогти їм розширити і модернізувати своє виробництво та вийти на нові ринки.
  • Єврокомісія також вважає, що завдяки реформам Польща може отримати доступ до €76,5 млрд для її політики згуртування на 2021–2027 роки, європейського морського судноплавства, рибальства тощо.

Контекст

Про розблокування коштів для Польщі стало відомо минулого тижня під час візиту президента Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн до Варшави. 

Вранці 20 лютого польські фермери розпочали загальний страйк, блокуючи майже у 200 місцях по всій країні дороги, ключові вузли комунікацій і ПП на кордоні з Україною. 

27 лютого тисячі польських фермерів вийшли на вулиці Варшави з національними прапорами, протестуючи проти імпорту агропродукції з України та «Зеленої угоди» Європейського Союзу. Чого саме хочуть польські фермери від ЄС та власного уряду і до чого тут Україна, читайте в матеріалі Forbes.

28 лютого премʼєр-міністр Польщі Дональд Туск заявив, що польський та український уряди ведуть переговори про тимчасове закриття кордону для призупинення торгівлі. В українських Мінекономіки і Мінтрансі спростували це, наголосивши, що така опція під час переговорів взагалі не озвучувалася.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні