Категорія
Новини
Дата

Європа готує план збільшення експорту українського продовольства сухопутними маршрутами – Bloomberg

Через блокування Росією доступу до життєво важливих чорноморських портів України, в Євросоюзі завершують розробку плану сприяння експорту наземних запасів продовольчих товарів з України, пише Bloomberg.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • У середу, 11 травня, Єврокомісія має розглянути стратегію щодо технічних моментів з прискорення доставки рослинних олій, кукурудзи та пшениці, деяких із ключових експортних товарів України.
  • Виконавчий орган ЄС стурбований логістичними проблемами, які можуть перешкодити зусиллям з використання альтернативних наземних маршрутів через сусідні країни. Недоліки інфраструктури можуть перешкоджати експорту, попри нещодавні кроки щодо усунення торгових бар’єрів з Україною.
  • ЄС та Україна намагатимуться знайти рішення до літа, оскільки країна повинна експортувати щонайменше 25 млн тонн, що застрягли в країні, до початку наступного сезону збирання врожаю.

Контекст

Аграрно-продовольчий сектор України становить майже 10% її ВВП. У 2021 році країна експортувала до країн світу продовольчих товарів на загальну суму майже $28 млрд, у тому числі до ЄС – €7 млрд. До війни через Чорне море, яке наразі перекрите російськими військовими кораблями, щомісяця перевозили близько 5 млн тонн.

Майже 70 суден заблоковані в морських портах України, шість суден під іноземним прапором заблоковані в Маріупольському морському порту. Україна не контролює чотири порти: Маріупольський, Бердянський, Скадовський та Херсонський. Ці порти сумарно забезпечували 7,5% усієї перевалки.

Федеральний уряд Німеччини планує завдяки залізничним перевезенням частково компенсувати відсутність морського транспорту для транспортування зерна з України. Країна не може вивезти близько 90 млн тонн виробленої аграрної продукції, через те що Росія заблокувала українські порти.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні