Категорія
Новини
Дата

Європарламент прийняв резолюцію про надання Україні статусу кандидата на вступ до ЄС. Остаточне рішення прийме Єврорада

Європейський парламент прийняв резолюцію на підтримку надання Україні й Молдові статусу кандидатів на вступ до ЄС. Про це йдеться на сайті Європейського парламенту.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Депутати закликають Європейську раду надати Україні та Республіці Молдова статус кандидата в ЄС «невідкладно». Те ж саме рекомендується для Грузії, «коли її уряд виконає» пріоритети, зазначені Європейською комісією.
  • Резолюцію підтримали 529 депутатів, 45 – проголосували проти, 12 – утрималися.
  • Парламент запрошує владу України, Республіки Молдова та Грузії «недвозначно продемонструвати свою політичну рішучість реалізувати європейські амбіції свого народу», прискорити реформи з метою якнайшвидшого ефективного виконання критеріїв членства в ЄС.
  • Депутати Європарламенту також вимагають, щоб процес розширення був відновлений і розблокований щодо Західних Балкан.

Контекст

Резолюція є рекомендаційною. Проте Єврорада майже напевне затвердить позитивне для України рішення, заявив напередодні глава Євроради Шарль Мішель.

Раніше Єврокомісія рекомендувала надати Україні та Молдові статус кандидатів на членство в Європейському Союзі. «Комісія рекомендує Європейські раді, по-перше, надати Україні європейську перспективу і, по-друге, надати статус кандидата. Звичайно, з розумінням, що країна виконає певний набір подальших важливих реформ», – сказала Урсула фон дер Ляєн на спеціальному брифінгу.

Остаточне рішення про надання статусу мають затвердити всі 27 держав-членів. Усі 27 членів Європейського Союзу домовилися про надання статусу кандидата для України, писав Bloomberg.

Сама процедура членства – це процес, який охоплює складний набір кроків та умов, які зазвичай можуть тривати понад 10 років. Хорватія була останньою країною, яка приєдналася до блоку. Процес подання заявки тривав 10 років, перш ніж її було офіційно прийнято в 2013 році.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні