Категорія
Новини
Дата

Європа зіткнулася з економічними проблемами через обміління річок – Bloomberg

Країни Європи можуть зіткнутися з подальшими економічними проблемами через обміління річок унаслідок сильної спеки, пише Bloomberg. Річками й каналами у Європі щорічно перевозять понад 1 т вантажів у розрахунку на одного жителя регіону.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Річка Рейн – центральна ланка для європейських внутрішніх водних шляхів – уже цього тижня фактично може стати непрохідною для суден. Відповідно, це заблокує постачання річкою палива й вугілля, яке дуже важливе для німецьких ТЕЦ.
  • Залізнична мережа Німеччини стикається з хронічними заторами, а перехід на автомобільні перевезення теж непростий. Для перевезення вантажу звичайної баржі потрібно понад 110 вантажівок, а в Німеччині бракує 80 000 водіїв вантажівок.
  • Дунай, який тече через Центральну Європу до Чорного моря, засмічений, що перешкоджає торгівлі зерном та іншими товарами. На річці Дунай у Болгарії, Румунії та Сербії тривають роботи з поглиблення дна, і судна змушені чекати, доки шлях стане доступним. 
  • Крім того, температура вод у річках Рона та Гаронна у Франції стала надто високою, щоб їх використовувати для охолодження французьких ядерних реакторів. Це ще більше посилило енергетичну кризу в країні. Рівень води в річці По в Італії впав до такої низької позначки, що її не можна використовувати для рисових полів та вирощування молюсків. Через посуху й нестачу води влада попередила, що третина італійської сільськогосподарської продукції перебуває під загрозою.
  • Швейцарії доводиться відкривати резерви палива через скорочення обсягів енергії, що виробляються ГЕС, а в Нідерландах зупиняють рух поромів.

Контекст

Каналами та річками Європи щорічно перевозять понад 1 т вантажів у розрахунку на одного жителя регіону, і такі вантажоперевезення приносять у місцеві економіки близько $80 млрд на рік.

Проблеми з обмілінням річок виникли на тлі рецесії, адже вторгнення Росії в Україну підживлює інфляцію та обмежує постачання продовольства й енергії.

Основні річкові системи Європи беруть початок у льодовиках в Альпах, проте крижаний покрив там скорочується. Так, з другої половини ХІХ століття в альпійському регіоні температури зросли на два градуси за Цельсієм. Учені очікують, що до 2050 року крижаний покрив Альп скоротиться вдвічі, а до кінця цього століття майже всі льодовики зникнуть. Також на пересихання річок впливає їх надмірне використання населенням.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні